Kommuner kræver mere effektiv kystsikring
95 millioner kroner om året er ikke nok til at sikre vestkysten, mener fire kommuner. De ser gerne beløbet fordoblet.
Der er brug for en meget mere effektiv indsats, hvis den jyske vestkyst skal sikres mod gennembrud.
Sådan lyder budskabet fra de fire kommuner, der siden 1980 har samarbejdet med staten om at sikre kysten fra Lodberg i Sydthy til Nymindegab i den såkaldte fællesaftale.
- Vi mener, at der skal mere til end det, vi har set de sidste år. Der er nogle steder, hvor det tager af kysten, og hvor der sker skred. Det tolker vi på den måde, at der ikke bliver sandfodret nok, siger Lemvigs borgmester Erik Flyvholm (V) til tvmidtvest.dk.
Den sidste fællesaftale blev indgået i 2014. Staten betaler 85,5 millioner kroner om året, mens Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted kommuner bidrager med i alt 10,3 millioner.
Staten bør betale mere
I alt bliver der altså brugt 95,8 millioner om året, men det er langt fra nok i fremtiden, mener kommunerne. De foreslår derfor, at der bliver sat langt flere penge af, når aftalen skal fornyes senere i år. Erik Flyvholm mener selv, at man skal op på 150-200 millioner.
Kommunerne vil gerne have staten til at betale en større del af gildet, men hvor meget har Flyvholm ikke et klart bud på.
- Det må vi diskutere, siger han.
Fællesaftalen dækker 110 kilometer af vestkysten - en strækning der betegnes som den mest sårbare kyst i landet. Lemvig Kommune peger i en pressemeddelelse på, at kysten ville rykke otte meter tilbage om året uden kystsikring.
De fire vestjyske kommuner har nu bedt om foretræde for Folketingets miljøudvalg for at drøfte udfordringen med politikerne på Christiansborg.
Kommunerne har også et ønske om at få aftalen gjort permanent i stedet for, at den skal genforhandles hvert femte år.
- Vi har ikke fantasi til at forestille os, at vi ikke skulle have en aftale med staten, men en permanent aftale vil give noget mere tryghed, siger Erik Flyvholm.