Kvalitet over kvantitet: Ny avlsrace skal sikre stærkere pattegrise
En ny type avlssøer skal gøre op med den høje dødelighed blandt smågrise. De nye grise skal avles i Thy.
Hos Bovbjerg Genetik i Thy er de trætte af døde smågrise.
Derfor skal de være med til at avle racen Topigs Nordsvin. Det særlige ved denne race er, at der ikke bliver født nær så mange pattegrise, til gengæld er de stærkere.
Det kan forhåbentlig være med til at mindske brugen af antibiotika og medicinsk zink i svineproduktionen.
- Vi mener, det kan bidrage til landmændenes økonomi og i særdeleshed også til samfundets accept af dansk svineproduktion, siger Bertel Bovbjerg, der ejer virksomheden Bovbjerg Genetik, som avler grisene.
Og motivationen for den nye race er klar:
- En af de udfordringer, vi har som landmænd, er at holde vores pattegrises overlevelse høj, siger Bertel Bovbjerg.
Dyrelæge spændt på projektet
Inger Morthorst Møller er dyrlæge, og mens hun synes, at den nye type avlsgrise er et spændende projekt, har hun også nogle forbehold.
- Fakta er, at søerne får færre levendefødte, og at grisene er større ved fødsel. Man skal tro på, at det her kan give større grise ved fravending, og derved et mindre antibiotikaforbrug. Men vi ved det ikke endnu, fordi det ikke er afprøvet, siger Inger Morthorst Møller, der er dyrlæge.
Alligevel kan hun godt se, at der kan være et behov.
- Hos de besætninger, der bruger den nuværende race, er der ret stor dødelighed hos pattegrisene, fordi soen får mange levendefødte, og hun kan ikke passe dem alle. Derfor kan der være behov for en ny race, der ikke får så mange levendefødte og nogle stærkere grise, siger hun.
Ikke noget lægefagligt til hinder for den nye race
Dyrlæge Inger Morthorst Møller mener ikke, at der er noget lægefagligt eller dyrevelfærdsmæssigt imod at bruge den nye type avlsgris.
- Hvis det kan gavne rent velfærdsmæssigt, og der stadig er god økonomi i det for landmændene, er der ikke noget til hinder for at bruge den her race, siger dyrlæge Inger Morthorst Møller.
Hos Bovbjerg Genetik håber de på, at andre landmænd også kan få glæde af den nye avlsrace.
- I bund og grund håber jeg, at vi får stor succes med at få de her grise ud til de danske svineproducenter. At de oplever de fordele, som vi oplever, så vi kan lave en mere bæredygtig svineproduktion fremadrettet i Danmark, siger Bertel Bovbjerg.