Kystdirektoratet vil fjerne statue i Agger: - Det føles som en hetz imod os
Forening i Agger skal fjerne statuen Mary, der i flere år har spejdet ud over havet. Reglerne tillader ikke statuer i klitfredningszonen, siger Kystdirektoratet, men det var også direktoratet, der gav lov til opstilling af selvsamme statue.
I otte år har skulpturen 'Mary' stået og spejdet ud over Vesterhavet ved Agger - som et symbol på byens forhistorie som fiskerleje.
Men statuen er placeret i det, der hedder klitfredningszonen, så nu har Kystdirektoratet beordret figuren fjernet - til stor frustration for byens borgere.
- Vi føler det faktisk lidt som en hetz imod os. At Mary nu lige skal flyttes, når hun nu har stået her i otte år, siger Hans Erik Nørgaard.
Han er formand for den lokale fiskeriforening, og det var dem, der i 2014 fik opstillet fiskerkonen, der sammen med søn og hund spejder ud over havet efter sin mand.
For Hans E. Nørgaard er det en slags vartegn, byen mister, hvis Mary skal fjernes. Og så har han svært ved at forstå, at Kystdirektoratet nu vil have statuen fjernet, fordi netop Kystdirektoratet gav tilladelse til, at statuen kunne sættes op i 2014.
- Det giver ingen mening, siger Hans E. Nørgaard, og påpeger at der rundt om statuen ikke ligefrem er uberørt natur. Statuen står på et plateau af beton, og der er et lille skur og bænke og andre menneskeskabte ting i klitlandsskabet.
Områdechef i Kystdirektoratet Hans Erik Cutoi-Toft erkender, at kan se lidt underligt ud, at Kystdirektoratet både har givet lov og nu forbud mod statuen. Men fjernes skal den, siger han.
- Den ligger indenfor klitfredningszonen. Alt inden for den zone, skal have en dispensation, og udgangspunktet er faktisk, at det kan man ikke få, fordi der er tale om en forbudsbestemmelse, siger områdechefen.
- Så det korte svar er faktisk, at det kan ikke lade sig gøre.
Men hvorfor kan det ikke det, når der tidligere er givet en tilladelse til at stille statuen der?
- Vi har faktisk ikke givet en myndighedsgodkendelse af det. Vi har på et tidspunkt som lodsejer (fordi arealerne tilhører staten, red.) sagt, at som lodsejer har vi ikke nogen udfordringer med den placering. Men det er ikke det samme som, at der ikke skal hentes godkendelse fra myndighederne.
- På det tidspunkt, hvor vi gav den udtalelse, var Kystdirektoratet ikke myndighed for klitfredningsbestemmelsen. Det er vi nu, og derfor kan det måske se lidt sjovt ud, siger områdechefen.
Men der er jo en masse ting bygget ind i klitten i forvejen. Der er en handicapvenlig sti og en form for plateau støbt i beton der, hvor statuen står. Der er en signalmast og et lille skur. Altså, der er menneskeskabte ting i forvejen. Skyder man ikke lidt gråspurve med kanoner ved at sige, at skulpturen skal væk?
- Det, der skal til for at få lov til at etablere noget i den her zone, det er det, der hedder et 'særligt tilfælde'. Det vil altså sige, at den ting, man ønsker at etablere indenfor det klitfredede areal, skal være nødvendig. Det kunne være en sti, som du siger. Der skal være adgang til kysten, derfor vil man sige, det vil typisk være et særligt tilfælde.
- En signalmast skal også stilles op. Den er et nødvendigt teknisk anlæg.
- Men derfra og så til at sige, at man også kan placere et kunstværk, den parallel kan man ikke nødvendigvis drage, siger Hans Erik Cutoi-Toft.
Kan du forstå, at de undrer sig derude?
- Jeg kan godt forstå, at de gerne vil etablere kunstværket. Det er klart, at de har sat det op, fordi de synes, det er et vigtigt symbol, som skal stå der, fordi det har en særlig tilknytning til det sted. Men vi skal forvalte nogle regler, der betyder, at vi skal friholde kysten fra ethvert ikke-nødvendigt anlæg. Og selv om det kan være sympatisk, så er der ikke noget nødvendigt i at placere et kunstværk lige præcis der.
Så det handler om, at statuen kan blive starten på en glidebane?
- Ja. Det vil sige, at næste gang, der kommer en lignende situation, så vil den også skulle have en tilladelse og så fremdeles, og det er dét, vi skal sigte efter at undgå, siger områdechefen.
Ingen flertal for at ændre regler
Folketingspolitikeren Torsten Schack Pedersen (V) mener ikke, statuen i Agger burde fjernes.
- Det er simpelthen en tåbelig beslutning. Hun står i harmoni med naturen, og jeg synes, hun skal blive stående, siger han.
Selv om Schack altså er en af de 179 mennesker i landet, der har magten til at ændre reglerne, så er han i undertal i den lovgivende forsamling, siger han.
- Udfordringen er, at det er ret begrænset, hvad jeg kan gøre. Nogle ville sige, kan du ikke bare lave reglerne om, og det ville jeg gerne. Men jeg må konstatere, at der er et meget stort flertal på Christiansborg, som er fuldstændig immune over for at skabe en lille smule sund fornuft, når det gælder reglerne om kystbeskyttelseslinjen.
- Jeg taler ikke om store betonhoteller langs den jyske vestkyst. Men at der skal være mulighed for - på et kunstigt plateau, i forbindelsen med en signalmast, i forbindelse med et skur - at opstille en statue i et naturmateriale.
Der er dog stadig en i hvert fald teoretisk chance for, at Mary får lov til at blive stående.
Kystdirektoratets afgørelse om, at stuen skal fjernes, er indklaget for Miljø- og Fødevareklagenævnet. Får aggerborgerne ret i klagenævnet, vil Kystdirektoratet makke ret.
- Hvis klagenævnet fortæller os, at det er en forkert vurdering, at der ikke kan placeres en statue der, så retter vi naturligvis ind og giver en dispensation, siger Hans Erik Cutoi-Toft.