Ornitolog: Flere naturnationalparker kan hjælpe truede fuglearter
Planterne, fuglene, fiskene og insekterne forsvinder i langt hurtigere tempo, end hvad der er naturligt. Siden 1500-tallet er der forsvundet op mod 260.000 arter, og vi står overfor en ny massedød, mener ornitolog.
Fem gange har Jorden været ramt af en omfattende masseudryddelse af næsten alt liv.
En af dem var i den periode, hvor dinosaurerne forsvandt for cirka 66 millioner år siden, og nu advarer et forskerhold om, at vi er midt i den sjette massedød.
Ornitologien Egon Østergaard, der er formand for Dansk Ornitologisk Forening, har interesseret sig for naturen i 60 år, og der er flere arter, han ikke længere støder på i den danske natur.
- Jeg har jo set, at ude i det åbne land, er det ikke lige så spændende at være, som da jeg var barn. Der er ikke det liv, som var i grøftekanterne, og nogle ganske få arter dominerer.
Siden 1500-tallet er op mod 260.000 arter af Jordens i alt to millioner arter nemlig helt forsvundet. Og den udvikling går kun hurtigere og hurtigere, mener forskere.
Her i landsdelen er en række almindelige insekter og fugle forsvundet fra den danske natur, og desuden er gråspurven, birkemusen og hedepletvingen gået stærkt tilbage.
Uddør hurtigt
Ifølge Egon Østergaard er der blot en tredjedel af de stære tilbage i den danske natur i dag i forhold til for 50 år siden.
- Mange af vores fugle i det åbne land - stæren, viben og sanglærken har det rigtig skidt, siger ornitologen.
Naturprojektleder i Nationalpark Thy, Anna Gudrun Worm, er også bekymret for udviklingen. I Nationalparken oplever hun også, at dyr og plantearter forsvinder.
- Det står rigtig skidt til langt de fleste steder, og et konkret problem her er, at græsset er for højt, og det gør, at der kommer alt for få blomsterplanter, siger hun.
Ifølge naturprojektlederen er det naturligt, at nogle arter uddør, og nye arter kommer til, men hastigheden på udviklingen er langt fra naturlig.
- Det, som forskere peger på nu, det er bare, at det er en faktor tusind i forhold til en naturlig uddødelsesrate, siger hun.
Men skal naturen ikke have lov til at gå sin gang?
- Naturen har ikke fået lov til at gå sin gang. Vi mennesker har jo været over hver eneste lillebitte kvadratcentimeter i Danmark - og er det stadigvæk, siger Anna Gudrun Worm.
De kommende naturnationalparker er ifølge Dansk Ornitologisk Forening en god mulighed for at hjælpe blandt andet truede fuglearter.