Sidst missede Line De Paralympiske Lege: Nu skal det lykkes
Line Munk Madsen træner op mod seks timer om dagen for at kvalificere sig til De Paralympiske Lege i Paris til august.
Det ser legende let ud, når Line Munk Madsen og hendes far samarbejder om at få hende op på hesten. Men de har også prøvet det før. Tusindvis af gange.
- Det er hyggeligt, og han er rigtig god til at hjælpe, fortæller Line.
Hun var seks år, da hun første gang satte sig op på en hest, og hun har nærmest siddet der siden. I mange år var hun en helt almindelig rytter, der selv sprang op på hesten, men som 18 årig fik hun konstateret muskelsvind.
I dag er Line 32 år og hårdt ramt af sygdommen, men hun har ikke mistet hverken humør, ambitioner eller drømme. Til august er der Paralympiske Lege, og Line går målrettet efter en plads på det hold, der skal repræsentere Danmark .
- Det vil betyde alt for mig, for det har kostet både hårdt arbejde, blod, sved og tårer, forklarer Line.
Hård træning
Lige nu træner Line fire til seks timer om dagen. Hun rider to heste, men det gør hun med glæde.
- Når jeg sidder deroppe, så glemmer jeg alt om, at jeg er syg. Jeg elsker det, og så er det også godt for min sygdom. Det stabiliserer og tager også nogle af smerterne, forklarer hun og sender os endnu et af sine smittende smil.
Line rider i Hundborg, hvor hestene er opstaldet på rideskolen, og hun har altid sin far med som fast, daglig hjælper.
- Jeg kørte lastbil før, men det har jeg droppet. Nu arbejder jeg med Line, som har behov for hjælp det meste af tiden, forklarer Hans Jørgen Madsen.
Det er ham, der gør hestene klar til Line, men det er hende og hendes ridelærer gennem 25 år, der står for det sportslige.
Line er rytter i grad I. Det vil sige den kategori, der har sværest handicap. Det betyder, at hun kun rider skridt-programmer, men det er kommet bag på selv en garvet ridelærer, hvor svært det kan være.
- Det kræver meget mere, end man tror. Det er meget nemmere at ride fuldstændig lige ud, når man har farten. Her kræver det stor præcision at få hesten til at gå de lige linjer og figurer, der kræves, så det øver vi igen og igen, forklare Jens Søgaard, der er rideinstruktør.
Skal lykkes
Det er ikke første gang, Line har PL-drømme. Faktisk var Line kvalificeret i 2021, men uheldet var ude. Hun faldt af hesten og brækkede håndleddet, så hun ikke kom med.
- Efter skuffelsen har jeg fået motivation til at prøve igen, så jeg håber bare, det lykkes.
I følge Line bliver der udtaget fire ud af i alt 10 i hendes kategori, og det er kvalifikationsstævner i foråret, der kommer til at afgøre, hvem der får pladserne. Lines rideinstruktør mener, at hun har rigtig gode chancer for at blive udtaget, men han kender også betingelserne.
- De drømmer jo alle om det, og landstræneren er selvfølgelig nødt til at stille med det stærkeste hold, men jeg vil håbe, det lykkes for Line at få den oplevelse.
Line har været med i toppen og har opnået flotte resultater ved flere internationale stævner, blandt andet VM i USA. Hun mangler dog at prøve kræfter med PL, og hendes muskelsvind er ikke en medspiller.
- Det bliver værre - det ved jeg - men jeg ved ikke hvornår. Så den tid, den sorg, slutter Line Munk Madsen med et stort smil.