Uden bundtrawl vil vores erhverv blive ødelagt, siger fisker

Tænketanken Hav er kommet med nye anbefalinger, der vil udfase fiskeri med bundtrawl. Den anbefaling er Alfred Fisker Hansen skeptisk overfor.

Alfred Fisker Hansen, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening, er skeptisk overfor de nye anbefalinger fra Tænketanken Hav.
Alfred Fisker Hansen, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening, er skeptisk overfor de nye anbefalinger fra Tænketanken Hav.
Foto: Natasja Fie Danielsen, TV MIDTVEST

Tænketanken Hav er torsdag kommet med nye anbefalinger, der skal være med til at gøre fiskeri med bundtrawl mere miljøvenligt.

Tænketanken har udarbejdet 11 overordnede anbefalinger, hvor fokus er at sikre et bedre og sundere havmiljø end i dag. Det indebærer blandt andet at indføre store trawlfri områder, at implementere fuldt monitoreret fiskeri og at bruge nye løsninger for at udfase fiskeri med bundtrawl. 

Hvis en total udfasning af bundtrawl ender med at blive til virkelighed, kan det have store konsekvenser for fiskeriet, lyder det fra Alfred Fisker Hansen, der er formand for fiskeriforeningen i Thyborøn.

- Så er dansk fiskeri, som vi kender det, slut. Vi kan ikke fange de mængder fisk, som vores industri og vores forbrugere efterspørger, hvis ikke kan trawle, siger han. 

Dansk havmiljø er i krise 

Forskning viser, at fiskeri med bundslæbende redskaber forringer havets biodiversitet. Bundtrawl udjævner nemlig havbunden og fjerner havbundens dyr. Og jo flere gange et bundslæbende redskab passerer, jo flere bunddyr forsvinder der.

Derfor er der et behov for at udvikle et mere skånsomt og bæredygtigt fiskeri, som reducerer miljøpåvirkningen og samtidig er konkurrencedygtigt, lyder det i analysen fra Tænketanken Hav. 

Men ifølge Alfred Fisker Hansen bør man kigge på, hvor meget bundtrawl egentligt påvirker havmiljøet. 

- Der er ingen, der påstår, at det ikke har en påvirkning, når vi er i naturen. Så det skal vi selvfølgelig prøve at mindske så meget som muligt - men også så det er i respekt for fiskerierhvervet, siger han. 

Han tilføjer, at man i fiskerierhvervet allerede er i gang med at gøre tingene mere bæredygtige ved at finde fiskegrej med blandt andet mindre bundpåvirkning og mindre CO2-udledning. 

- Derfor kan vi godt undre os over, hvorfor vi hele tiden skal stå i forsvarsposition i forhold til at få lov til at være her, for det er faktisk en rigtig bæredygtig og god måde at producere fødevarer på, siger Alfred Fisker Hansen. 

Regeringen skal tage stilling til fremtidens fiskeri i kommende forhandlinger på området.