Unge knokler frivilligt i Thy: Jeg kommer aldrig til at glemme det her sted
Unge fra hele europa knokler en vis legemsdel ud af bukserne i Thy. De er vilde med naturen i Nationalparken.
15 unge fra hele Europa knokler i sommervarmen for at forbedre naturen i Nationalpark Thy. De unge kommer frivilligt for at arbejde med naturen på en sommercamp i nationalparken.
- En af grundene for at komme hertil var faktisk, at vi blev lovet, det ville være koldt. Hvor jeg kommer fra er der altid meget varmt om vinteren, siger Cem Aksoy, der er rejst til Thy fra Izmir i Tyrkiet med et prust og et stort smil.
Han og 14 andre unge sveder nemlig i den danske sommervarme i Thy.
- Det er selvfølgelig ikke hovedårsagen, skynder Cem Aksoy, at sige.
- Grundlæggende er det fordi, min kæreste og jeg fik øjnene op for naturen på en tur til Tyskland. Og vi besluttede, at vi gerne ville gøre noget igen. Rejse et nyt sted hen i verden og lære nye ting om noget anderledes natur, siger Cem Aksoy.
Campen i Thy er så populær, at pladserne til sommerlejren blev revet væk på blot et par dage. Siden har mange været på venteliste i håbet om at få mulighed for at lave frivilligt arbejde to uger i Thy.
Sommerlejren arrangeres gennem Mellemfolkeligt Samvirke, som arrangerer sommerlejre med frivilligt arbejde over hele verden.
- Jeg var meget overrasket over, at det gik så hurtigt med at få pladserne fyldt. Jeg havde frygtet lidt, at Thy måske ville forsvinde blandt mere eksotiske destinationer som Nepal, Guatemala og Tanzania, som mellemfolkelig Samvirke også opererer i, siger det fra frivilligkoordinator, Cathrine Lykke Sørensen.
Deltagerne kommer fra Frankrig, Italien, Spanien, Tyskland, Hviderusland, Tjekkiet, Tyrkiet og Rusland.
Sommerlejrens arbejdsopgaver er naturpleje, hvor deltagerne skal fjerne uønskede arter, som truer nationalparkens enestående naturtyper.
Det er, at fjerne gyvel, rydde sitkagran og bjergfyr på kliteden, rydde pil i et vådområde og lave høslæt, hvor man med le slår græs på en eng, for at fjerne næring, da de næringsfattige naturtyper og de der tilknyttede arter er sjældne og truede i den danske natur.
- Vi får jo lavet et stykke arbejde. De er ude hver dag og lave forskellige naturplejeprojekter. Men derudover får vi også vist lidt af omverden den fede natur, vi har her i Thy, som også er bevaringsværdig, siger Cathrine Lykke Sørensen.
- Det er jo tit, når man kigger på natur og naturplejeprojekter ude i verden, så er det de store dyr, der er i fokus. Men altså de små sommerfugle, som er at finde lige her bag os, de er lige så bevaringsværdige, siger frivilligkoordinatoren.
Noget tyder på, at de unge kommer godt ud af det med naturen i Thy.
- Her er meget interessant. Det er som om det suger sig fast i dig. Så vi var meget nysgerrige, før vi kom herop. Vi kom her for at opleve noget nyt. Der, hvor jeg kommer fra, findes der simpelthen ikke landområder som det her, siger Cem Aksoy og peger omkring sig i den hede, han og reporteren står.
- Jeg håbede egentlig bare at lære nye ting om naturen, og det har jeg gjort. Jeg kommer ikke til at glemme det her sted resten af mit liv, siger Cem Aksoy.
Sommerlejren arrangeres som et samarbejde mellem Nationalpark Thy, Naturstyrelsen Thy og Thisted Kommune