Børn og unge venter for længe på udredning: - Det tærer på familien
Familien Jakobsen ventede i næsten to år, før deres dengang 11-årige datter kunne blive udredt i psykiatrien.
Et barn, der ikke kunne klare at komme i skole, og som fik det værre og værre.
Sådan husker Ninna Jakobsen fra Silkeborg tilbage på de knap to år, hvor familien ventede på, at deres dengang 11-årige datter, Caroline Thomsen Jakobsen, blev udredt i psykiatrien.
Familien fik i december 2022 at vide, at Caroline Thomsen Jakobsen kunne blive udredt i januar 2024.
- Caroline venter på at blive udredt for autisme, og det lader vente på sig. Det har fuldstændig pillet hende fra hinanden, sagde Ninna Jakobsen dengang til TV2 Østjylland.
- Vi bliver chokerede over, at der er så lang ventetid i vores samfund på at få hjælp, supplerede Claus Thomsen, Caroline Thomsen Jakobsens far.
Men familien fra Silkeborg er langt fra alene.
Ikke godt nok
Kun cirka hver tiende barn bliver udredt inden for tiden i udredningsretten i Region Midtjylland.
Det viser nye tal fra Region Midtjylland, der onsdag blev præsenteret på et regionsrådsmøde. Tallene er for perioden 1. januar 2024 til 30. april.
Det er selvom, at man ifølge udredningsretten har ret til at blive undersøgt og udredt inden for 30 dage.
Og det er ikke godt nok, mener Else Søjmark (S), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.
- De tal skal klart være bedre. Vi tager det meget alvorligt, og jeg er ked af det på vegne af de familier, der skal vente. Det er sådan, det ser ud nu, men vi arbejder ihærdigt på at gøre det bedre, siger hun og tilføjer:
- Det er et vedvarende og sejt træk, fordi det er så stor en udfordring. Vi skal have et stærkt fokus på det, og det har vi også, siger Else Søjmark.
Flere og flere børn og unge har ondt i livet.
I 2022 konkluderede Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at der over ti år er sket en stigning på knap 49 procent i børn og unge, der er i kontakt med det psykiatriske system.
Det er ifølge Else Søjmark også noget af det, der presser psykiatrien og udredningsretten.
- Inden for det her område er der et stort pres i øjeblikket, og der er lange ventelister, siger hun.
Det er ikke første gang, udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien diskuteres.
I februar rettede Statsrevisorerne skarp kritik af, at regionerne ikke overholder udredningsretten i børne- og ungdomspsykiatrien.
- Det her er en meget skarp kritik, og det er sjældent, at vi statsrevisorer går så højt op på vores kritikskala. Men det gør vi, fordi det her har konsekvenser for børn og unge, som kan være ganske store, når man venter så længe på den hjælp, man har brug for, sagde Mette Abildgaard (K), der er formand for Statsrevisorerne, dengang til TV 2.
Bekymrende og tragisk
For familien i Silkeborg har den lange ventetid haft store konsekvenser.
- Det tærer helt forfærdeligt på en familie. Caroline har i dag voldsomme traumer omkring, at hun ikke føler, der er nogen voksne, der lytter til hende. Hun har en mistro til dem, der skal hjælpe hende. Så det har så absolut voldsomme konsekvenser, siger Ninna Jakobsen.
Moren fortæller, at hun i dag selv kæmper med psyken, og hun mener, at det hårde forløb omkring Caroline Thomsen Jakobsen har været medvirkende til det.
I løbet af datterens udredning gik Ninna Jakobsen også konkurs med sit firma, og hun mener, det skyldes, at hun ikke havde overskud til driften af firmaet samtidig med datterens forløb.
Derfor er Ninna Jakobsen også både frustreret og chokeret, da hun finder ud af, at det lige nu kun er hver tiende barn og ung, der udredes inden for tiden i Region Midtjylland.
- Det er helt forfærdeligt, og det burde slet ikke være en mulighed at behandle vores børn på den måde, siger hun.
Mia Kristina Hansen, formand i SIND, har tidligere forholdt sig til familiens sag. SIND-formanden fortalte, at lange ventetider kan have store konsekvenser.
- At ventetiderne er så lange, det er jo meget bekymrende og tragisk for de familier, børn og unge, det går ud over, for livet går nærmest i stå, sagde hun til TV2 Østjylland, og tilføjede:
- Når man går og venter på at blive udredt, har man det i mellemtiden stadig dårligt, og man får det faktisk - oplever vi - endnu dårligere af at vente. Man ender med at isolere sig, helt trække sig fra livet og faktisk opgive, at man nogensinde kan få det bedre igen.
Det var også det, den dengang 11-årige Caroline Thomsen Jakobsen beskrev, hun oplevede i ventetiden.
- Jeg synes, det er rigtig træls, og jeg føler bare, jeg får det værre og værre i den tid, jeg skal vente, sagde hun til TV2 Østjylland.
- Det er en mavepuster af rang at få, når man har en pige, som bare falder fuldstændigt fra hinanden. Det er jo umenneskeligt, sagde Ninna Jakobsen.
Der er fokus på området
Ved Psykiatrien i Region Midtjylland erkender man, at det er svært at overholde udredningsretten.
"Det er ikke nogen hemmelighed, at børne- og ungdomspsykiatrien er presset i forhold til at overholde udredningsretten. Det gælder for alle regionerne, og det er noget, vi i Psykiatrien i Region Midtjylland arbejder benhårdt på at finde løsninger på. Blandt andet kigger vi i øjeblikket på, om vi kan ændre vores arbejdsgange, så der bliver frigjort mere tid hos de enkelte medarbejdere til at tage flere patienter", står der i et skriftlige svar fra Psykiatrien.
Formand for Psykiatri- og Socialudvalget, Else Søjmark, fortæller ligeledes, at der bliver set nøje på løsninger.
- Når vi ser på vores budget for 2024, er udrednings- og behandlingsretten noget af det, vi har fokus på, for det er virkelig vigtigt, der bliver sat ind, siger hun.
Caroline Thomsen Jakobsen er nu blevet udredt og har fået en autismediagnose - og det har for familien været en stor lettelse.
- Vi vidste jo godt, at Caroline havde autisme, men folk så på os som pylrede forældre. Så jeg tænkte også: "kan jeg virkelig have så forkert en mavefornemmelse som mor?", siger Ninna Jakobsen og tilføjer:
- Men lige så snart, der er én med en kittel, der har sagt, det er sådan, det forholder sig, så skal man pludselig ikke råbe helt så højt for hjælpen. Så vi er på vej et rigtigt sted hen med Caroline nu