Ny uddannelse skal give flere læger til landsdelen

Regionshospitalet i Gødstrup skal tilbyde kandidatuddannelse til studerende, der vil være speciallæger i almen medicin.

2 læger foran Gødstrup Bo Amstrup Scanpix Claus Klok
Foto: Marlene Eyde / Grafik: Claus Klok

Vi mangler læger - også i Midt- og Vestjylland - og det vil Region Midtjylland nu gøre noget ved.

Derfor gav regionsrådet i onsdags grønt lys til en kandidatuddannelse til studerende, der vil være speciallæger i almen medicin, på Regionshospitalet i Gødstrup.

- Det er en fantastisk nyhed. Det er simpelthen for, at man ikke skal frygte for at blive syg, når man bliver ældre, siger Bo Jensen, medlem af hospitalsudvalget i Region Midtjylland og gruppeformand for de Konservative. 

Kandidatuddannelsen i Herning var en af de ting, han gik til valg på, da han blev valgt ind ved sidste valg.

- Man ved fra undersøgelser, at cirka 80% bliver boende og lever videre det sted, de bor, når de er 27 år gamle. Og det er mange jo, når de læser på kandidatuddannelsen. Og det skulle så gerne gøre, at sandsynligheden for, at vi kan fastholde alment uddannede medicinere i vores område, bliver væsentligt større end i dag, pointerer Bo Jensen.

To kandidatstuderende har savnet den mulighed 

To nyligt uddannede læger, som netop er ved at uddanne sig videre til speciallæger med henblik på at blive praktiserende læger, er Sofie Herping fra Lemvig og Lotte Nøhr fra Holstebro. 

Begge mener, at muligheden for at tage kandidatdelen på medicinstudiet i Herning, er meget positiv. 

Det ville de gerne selv have benyttet sig af, hvis de havde haft muligheden, for begge er blevet boende i Vestjylland under uddannelsen.

- Man kan spare noget tid og få det til at gå bedre op logistisk. Nu har jeg selv haft børn under uddannelsen, så det ville have hjulpet rigtig meget, siger Lotte Nøhr.

- Meget enig, siger Sofie Herping, men advarer mod at uddannelsen bliver for firkantet.

Der er nemlig lagt op til, at de studerende allerede fra starten af medicinstudiet skal tage stilling til, at de vil være være speciallæger i almen medicin, og at de studerende skal vide, at de gerne vil bo i Vestjylland på kandidatdelen, som er de sidste tre år, af medicinstudiet.

Et skulderklap til Gødstrup

Hospitalsdirektør i Gødstrup, Henning Voss, glæder sig over, at uddannelsen bliver en realitet.

 - Jeg synes, det er rigtig godt, for der er mangel på læger i vores område. Og vi tror på, det kan være med til at imødegå den mangel, siger Henning Voss. 

At Aarhus Universitet har sagt ja til samarbejdet, er et skulderklap til hospitalet, mener Henning Voss. 

 - Det er en stor anerkendelse af Gødstrup, også som uddannelsessted. Det, at man placerer en så vigtig uddannelse hos os, viser, at vi kan finde ud af det, siger han.

Mogens Vestergaard er professor i almen medicin på Aarhus Universitet og selv praktiserende læge. Han er medlem af regeringens Sundhedsstrukturkommission, som netop har givet sit bud på fremtidens sundhedsvæsen. 

Professoren ser en stor fordel for Midt- og Vestjylland med den kommende kandidatuddannelse. Men særligt en ting er vigtig,  hvis uddannelsen skal blive en succes, mener han.

 - Er der noget, der lokker de studerende, så er det god undervisning. Man må for guds skyld sikre, at man har mindst den samme kvalitet, som man har i Aarhus, forklarer han.

Kandidatuddannelsen starter efter planen op i Herning med 30 studerende i 2029, men et pilotprojekt er på trapperne endnu tidligere.

Region Midtjylland, Aarhus Universitet, Regionshospitalet Gødstrup og Herning Kommune samarbejder om uddannelsen.