Augustaa leger delegeret i FN i sin ferie: - Festival er ikke noget for mig

16-årige Augustaa Thomassen er taget på sommercamp for at lære om udenrigspolitik, FN og kunstig intelligens.

Augustaa Thomassen kan ikke få nok af at lære nyt.
Augustaa Thomassen kan ikke få nok af at lære nyt.
Foto: Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST, Collage: Claus Klok, TV MIDTVEST

Hun er egentlig lige gået på sommerferie – alligevel er 16-årige Augustaa Thomassen allerede tilbage på skolebænken på Herning Gymnasium.

De næste fem dage skal hun nemlig lære om alt fra udenrigspolitik og FN til kunstig intelligens, gysere og frygt.

- Jeg synes, at udenrigspolitik er megaspændende. Jeg ser meget frem til, at vi skal lade som om, vi er delegeret i FN og skal sidde og diskutere et emne og så påtage os et lands holdning, for det har jeg ikke prøvet før, siger hun.

Det er ellers en tid med festivaler, som mange unge også er taget på i denne uge, men den 16-årige var slet ikke i tvivl om, hvad hun skulle bruge sin sommerferie på.

- Altså festival er ikke lige mig, for mange mennesker og høj musik er nok ikke lige mine yndlingsting. Jeg synes, det er perfekt, at jeg kan sidde stille og lytte i to timer. For jeg synes, det her er spændende, hyggeligt og sjovt – ligesom andre tager på Roskilde Festival eller fodboldcamp, forklarer Augustaa Thomassen.

Ikke bange for at være nørd

Augustaa Thomassen fortæller, at hun altid har udfordret sig selv i forhold til det faglige, og at hun til tider blev stemplet som nørd.

-  Men her er det ikke sådan, og det er befriende, at man ikke skal tænke over, hvad folk tænker om en, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes også, det er blevet bedre i gymnasiet. I folkeskolen var det næsten på grænsen til, at man kunne blive mobbet af at være nørdet, men på gymnasiet synes jeg, at det er bedre. Nu er jeg også i en klasse med græsk og latin på A-niveau. Så jeg er i en klasse, hvor alle er lidt nørdet.

Alt andet end eksamen

Det er Akademiet for Talentfulde Unge, der står bag sommercampen, som finder sted for 13. gang på Herning Gymnasium.


I alt er 150 unge fra hele Region Midtjylland og samtlige gymnasiale uddannelser samlet, fortæller Anne Harrits, der er leder af Akademiet for Talentfulde Unge.

- Her lærer vi og får nye kompetencer, fordi det er sjovt. Der er ikke nogen eksamen, og de unge bliver ikke testet i noget. De skal ikke præstere noget, de skal bare være med i et fællesskab omkring det faglige, fortæller lederen.

Sommercampen 2024 arrangeres i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet, VIA University College, ATUMUN og en række virksomheder.