Lystfiskere risikerer forbud mod at tage laks med hjem

Hvis der ikke findes en permanent løsning ved Hestholm Sø, vil DTU Aqua anbefale et forbud mod hjemtagning af laks ved Skjern Å.

2:27
DTU Aqua bebuder, at der kan komme et længerevarende forbud mod at tage laks fra Skjern Å med hjem.
Foto: Privat

Der trækker mørke skyer op over laksefiskeriet i Skjern Å, og nu risikerer lystfiskerne, at der kommer et længevarende forbud mod at tage de eftertragtede fisk med hjem.

Det er DTU Aqua i Silkeborg, der er klar til at anbefale et forbud. Det sker, hvis man ikke får løst problemerne ved Hestholm Sø, der ligger ved siden af åen på det nederste stræk.

Udfordringen er, at der er opstået flere huller i brinken mellem åen og søen. Lige nu strømmer tre fjerdedele af åens vand ind gennem søen, og dermed ender mange laks også i søen, hvor de risikerer at blive ædt af skarver og geder.

- Hvis det ikke lykkes at lave en permanent løsning, hvor vi får adskilt vandløbet fra søen, kan vi se ind i, at der bliver lavet et totalt stop for hjemtagning af laks fra Skjern Å. Som situationen er nu, er det ikke biologisk forsvarligt at tage laks med hjem, siger vicedirektør i DTU Aqua, professor Anders Koed, til TV MIDTVEST.

Lige nu strømmer tre fjerdedele af åens vand ind gennem søen, oplyser DTU Aqua.

Det er officielt Fiskeristyrelsen, der skal træffe beslutningen om et forbud, men det vil ske på baggrund af anbefalinger fra DTU Aqua.

Hvis det sker, vil det formentlig få stor betydning for omsætningen i flere lokale butikker. Det gælder blandt andet hos købmanden i Borris, hvor lystfiskerne plejer at stå for 20 procent af omsætningen i fiskesæsonen.

Hvilke konsekvenser et længevarende forbud kan få, har de lokale allerede fået en forsmag på. Skjern Å Sammenslutningen har nemlig frivilligt besluttet at indføre et midlertidigt forbud mod at tage laks med  hjem fra Skjern Å. Det har haft den konsekvens, at der er væsentligt færre lystfiskere ved åen.

- Der er rigtigt mange i Borris, der tilbyder udlejning til lystfiskerne. Det gør jeg også selv. 80 procent er blevet aflyst, fordi lystfiskerne bliver hjemme, fortæller Allan Nielsen fra Min Købmand i Borris.

Den daglige leder af Laksens Hus uden for Skjern, Kenny Frost, siger, at et forbud mod hjemtagning ikke vil komme uventet. Og han er enig med Anders Koed i, at der er behov for at handle. 

Kenny Frost er dog ikke så nervøs for konsekvenserne - i hvert fald ikke hvis lystfiskerne stadig får lov til at dyrke det, man kalder Catch & Release, som betyder, at man sætter de fisk, der bider på krogen, ud igen.

Han tror på, at der stadig vil komme lystfiskere til åen, fordi det for dem ikke er afgørende, om de kan få en laks med hjem.

- De fiskere, der kommer fra udlandet, fisker i forvejen steder, hvor man ikke tager fangsten med hjem. Der er ikke så mange fiskere ved åen lige nu, men det kommer til at rette sig. Det er jeg sikker på, siger Kenny Frost.

Hullerne ved Hestholm Sø er langt fra den eneste forklaring på det lave antal laks i Skjern Å i år - men det er godt sted at begynde, mener vicedirektøren fra DTU Aqua.

- Bestanden er så presset i forvejen, at det kan meget vel være sådan en situation som denne, der får læsset til at vælte. 

- Det her er de lavt hængende frugter, som vi kan gøre noget ved. Det koster lidt penge, men ikke noget i forhold til, hvad man ellers har investeret i naturgenopretning i Skjern Å-systemet. Hvis der er en vilje til at løse problemet, er der også en vej, siger Anders Koed.

Anders Koed er professor og vicedirektør ved DTU Aqua i Silkeborg.
Anders Koed er professor og vicedirektør ved DTU Aqua i Silkeborg.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST