Dina Raabjerg i debat med Ibi-Pippi: Kønsskifte passer ikke ind i vores samfundsstrukturer
Det giver flere problemer, når en person får foretaget et juridisk kønsskifte, mener ligestillingsordfører for De Konservative Dina Raabjerg.
To kvinder - en med langt hår og en med skæg - mødte torsdag hinanden til en debat på TV MIDTVEST.
Her havde ligestillingsordfører for Det Konservative Folkeparti Dina Raabjerg taget plads, efter hun i et debatindlæg bragt i Kristeligt Dagblad har skrevet, at hun mener, der er flere absurde aspekter i lovgivningen for juridisk kønsskifte.
I debatindlægget fremhæver hun provokunster Ibi-Pippi Orup Hedegaard, der er født som mand, men fik foretaget et juridisk kønsskifte for ni år siden.
Provokunstneren er for nylig blevet idømt halvandet års fængsel for hærværk på et Asger Jorn-maleri, og hun ønsker at afsone sin straf i et kvindefængsel.
- Vi har set mange udfordringer i de situationer, hvor en person skifter køn. Vi har set det i sport, og vi ser det her med en mand med fuldskæg, som vil i kvindefængsel, siger Dina Raabjerg.
Vil afsone i kvindefængsel
Ibi-Pippi har fået foretaget et juridisk kønsskifte, men har stadig det mandlige kønsorgan, som hun er født med.
Hun mener, det er problematisk, hvis hun ikke må afsone i et fængsel, der afspejler hendes juridiske køn.
- Man gør problemstillingen til det fysiske køn.
- Nogle tror, man (kvinder med mandligt kønsorgan, red.) udsætter kvinder for fare. Det er vanvittigt at udstille personer med mandligt kønsorgan som potentielle voldtægtsforbrydere, siger hun.
Roser Ibi-Pippi
Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler, har tidligere oplyst til Ritzau, at dømte som hovedregel placeret i et fængsel på baggrund af deres CPR-nummer; altså det juridiske køn.
Når den indsattes juridiske køn er anderledes end personens kønsidentitet, det biologiske køn og/eller det køn, personen blev tildelt ved fødslen, vil der dog ske en konkret og individuel vurdering af, hvor vedkommende skal placeres.
Det er i den vurdering afgørende at tage hensyn til sikkerheden, oplyser Kriminalforsorgen.
I sit debatindlæg roser Dina Raabjerg Ibi-Pippi Orup Hedegaard for at lave "mesterlig satire over juridisk kønsskifte", der "tvinger os til at konfrontere absurditeten i vores love".
Ibi-Pippi Orup Hedegaard afviser, at hendes kønsskifte er satire.
- Mit kønsskifte er foretaget for snart ti år siden. Det har ikke noget med min kunst at gøre, fastslår hun.
Anerkender udfordringer
Dina Raabjerg mener, at provokunstnerens kønsskifte viser, at samfundet ikke er gearet til juridisk kønsskifte uden kirurgiske indgreb.
- Vi ser det i sundhedsvæsnet, hvor mænd bliver indkaldt til celleskrab (gynækologisk undersøgelse, red.) og brystkontroller. Det passer ikke ind i vores samfundsstrukturer, mener hun.
Ibi-Pippi Orup Hedegaard anerkender, at der er udfordringer i den nuværende lovgivning.
- Man har ikke taget højde for, at loven påvirker den, der har fået kønsskiftet, men også den omkringliggende verden, siger hun.
Ibi-Pippi Orup Hedegaard ved ikke, hvor og hvornår hun skal begynde sin afsoning.