Markant flere små gnavere huserer i vores hjem: Her er hvad du kan gøre

Normalt rykker Rasmus Ransborg ud til et enkelt eller to tilfælde af mus i private hjem over sommeren. Skadedyrsbekæmperen har allerede besøgt knap 100 denne sommer.

Rasmus Ransborg
Foto: Privatfoto

Pusler det i væggen, når du skal sove? Eller spreder der sig en underlig lugt i dit hjem?

Så er du bestemt ikke alene.

- Vi ser en markant større mænge af mus, der vil ind, siger skadedyrsbekæmper Rasmus Ransborg.

Han har måtte udskyde sommerferien, fordi han skal stå til rådighed for de usædvanligt mange midt- og vestjyder, der får små ubudne gæster i hjemmet.

- Vi plejer kun at bekæmpe insekter nu her, gnaverne plejer først at være fra oktober til marts. Men i år har der ikke været pause, siger skadedyrsbekæmperen.

Rasmus Ransborg står bag firmaet Ransborgs Multiservice, der bekæmper skadedyr i det meste af Midt- og Vestjylland.

Og han får i den grad set landevejene for tiden. På en normal sommer bliver han kaldt ud til et enkelt eller to tilfælde af mus i private hjem. Men her, godt en måned inde i denne sommer, har han allerede besøgt 80 til 100 hjem for at bekæmpe de små gnavere.

Rekordvådt forår udfordrer musene

Rasmus Ransborg bud er, at det er de rekordvåde forårsmåneder, der gør, at musene søger ind.

- På grund af oversvømmelser og fugtigt vejr, er alle huller i jorden blevet fyldt, så de har ingen steder at være, siger han.

- Mus plejer at være ude at yngle i naturen nu, men det kan de ikke. På grund af vejret kan de ikke finde reder og gemmesteder, og så søger de ind, siger han.

Og den teori er et godt bud på, hvorfor flere får besøg af mus i deres hjem, mener Morten Helholm. Han er biolog og områdeleder hos skadedyrsfirmaet Mortalin. 

- Mus yngler året rundt, hvis de kan komme til det. Men de skal have en tør redeplads, og så skal de have føde, siger han.

- Føde er der masser af, men det kan knibe med de tørre pladser nogle steder, og så kan de migrere hen, hvor der er mere tørt, som for eksempel vores boliger.

Her er, hvad du kan gøre

Den lille fætter kan snige sig ind i dit hjem via et hul på bare 6 millimeter, fortæller skadedyrsbekæmperen. Det svarer til diameteren på en kuglepen.

Og det er altså ikke en gæst, midt- og vestjyderne vil have boende ret længe ad gangen, slår han fast.

- Folk de hører dem i muren og de kan ikke sove for dem. De løber i isoleringen under loftet, gnaver i ledninger, giver lugtgener, og pludselig kan de også dukke op i skraldespande og køkkenskabe, siger Rasmus Ransborg.

- Hvis de kan undgå at finde føde selv, så vil de det.

Derfor har han også en række råd til dig, der gerne vil undgå et opkald til Rasmus Ransborg.