Kræftramte Lene har fået afslag i Danmark: Nu rejser hun til Norge for at få medicin

To gange hver tredje uge skal Lene til Norge for at modtage en behandling, hun har fået afslag på i Danmark.

51-årige Lene Nybo Lilleøre modtog sin første behandling i Norge i tirsdags.
51-årige Lene Nybo Lilleøre modtog sin første behandling i Norge i tirsdags.
Foto: Christian Ravn Thomsen

To gange hver tredje uge skal 51-årige Lene Lilleøre tage turen til Norge for at modtage Trodelvy. Det er medicin, der for nogle kræftpatienter kan være afgørende for at overleve. 

- Jeg har alt at vinde og intet at tabe. Jeg har en mand og tre børn, så der er meget at kæmpe for, siger Lene Lilleøre, der i 2021 fik brystkræft.

To gange har hendes kræftlæge søgt om Trodelvy-behandling i Danmark, men begge gange har Region Midtjylland givet afslag. 

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST skriver regionen:

- Siden 2022 har der været under fem ansøgninger om lægemidlet, og der er i alle tilfælde givet afslag til at finansiere medicinudgiften. Baggrunden for de enkelte afslag er en konkret lægefaglig vurdering og sparring.

Derfor har familien selv måttet finde penge og finde ud af, hvem der ellers har villet tilbyde Lene Lilleøre medicinen.

- Det har taget lang tid, og jeg har brugt nat og dag for at finde ud af, hvor vi kunne tage hen, fortæller Stinus Lilleøre, der er gift med Lene Lilleøre.

Lene og Stinus Lilleøre
Foto: Christian Ravn Thomsen

Parret har også sendt mails afsted til flere ministre og politikere i håb om, at de kan gøre en forskel for familiens situation og for andre.

- Jeg vil håbe, at der er nogle, der går ind og laver det her om, og finder ud af, at det er en forkert prioritering; især når Trodelvy tilbydes som standardbehandling i andre lande, og at vi ikke gør det herhjemme, siger Lene Lilleøre.

Det bakker en overlæge på afdelingen for kræftbehandling på Rigshospitalet Ann Søegaard Knop op om. Hun skriver i et skriftlig svar, at:

- Det er svært, at forstå at der mellem så ens lande i Norden kan komme så forskellige vurderinger af, hvad man vil betale for en overlevelsesgevinst, skriver hun og uddyber:

- Jeg forstår, at der skal være en prioritering af midlerne i sundhedsvæsnet, men jeg vil ønske, at medicinen blev givet til de patienter med den allerværste diagnose, fordi vi har ikke meget andet at gøre godt med.

Trodelvy er et middel, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur og er standardbehandling i lande som Sverige og England.

I hjemmet i Thyborøn pakker Lene og Stine Lilleøre kufferten igen på tirsdag, hvor de igen tager turen til Norge, så Lene Lilleøre kan modtage behandling.