Naturfænomen smadrede landsby: Nu slår TV 2 Vejret fast, hvad det var

Nu er der landet en afklaring på, hvad det var, der ramte landsbyen Klovborg tilbage i august.

For knap halvanden måned siden blev landsbyen Klovborg, der ligger i Ikast-Brande Kommune, ramt af et voldsomt uvejr, som smadrede store dele af byen

Det skete på bare få minutter, at byens udseende forvandledes sig til noget, der fik en have-ejers tanker hen på en krigszone.

Dengang var der tvivl om, hvilket vejrfænomen der skabte ødelæggelserne. 

Men nu vurderer TV 2 Vejret, at det var en decideret tornado. Den der ødelagde blandt andet hustage, bilruder og træer.

- Helt teknisk kalder man den for en bygelinjetornado, som bliver dannet, fordi roterende luft bliver fanget i mellem kraftige tordenbyger, lyder vurderingen fra Andreas Nyholm, der er meteorolog hos TV 2  Vejret.

I følge DMI (Danmarks Meteorologiske Institut) er skypumper og tornadoer i familie med hinanden, og de bliver begge dannet via kraftige vinde mellem tordenbyger. 

En skypumpe ser man dog oftest i mindre kraftige udgaver, fordi man skal bruge en såkaldt supercelle for at danne en tornado.

En supercelle er en stor bygesky, som er i rotation, og dermed skal vejret være kraftigere for at danne en tornado end til at danne en skypumpe. Begge fænomener er dog relativt sjældne i Danmark, men ifølge Andreas Nyholm ser det ud til at ændre sig i fremtiden. 

- Vi kommer til at se flere tornadoer i fremtiden, og det skyldes at klimaet bliver varmere. Vi har set en markant opvarmning de sidste 30-40 år, og det ser ud til at fortsætte. Når det bliver varmere, kommer der også mere vanddamp. Det betyder mere brændstof til de her tordenbyger, som skal til for at kunne danne en tornado, fortæller Andreas Nyholm.

0:29
Maaike Schregardus ville filme lynene, men da hun så nærmere på videoen, opdagede hun det, der ligner en skypumpe.