Solstråler

En ildsjæls DNA: Hvorfor bliver hun ved?

Belinda Hornshøj fra Herning har i 10 år kæmpet for sit projekt Heartwork – et projekt der binder unge sammen med ældre.

Belinda Hornshøj

Belinda Hornshøj har lagt en enorm mængde energi i sit projekt Heartwork. 

Det er så stor en hjertesag for hende, at hun prioriterer det højere end fast indtægt og økonomisk sikkerhed.

For mig er ildsjæle ofte også solstråler. De lyser op og viser vejen for andre. Derfor var det også Belinda Hornshøj, jeg tænkte på, da jeg ville finde en person, som kunne være med til at sætte fokus på og undersøge en ildsjæls DNA. 

I mere end 30 år har jeg, Anne Moulvad, arbejdet som journalist og tv-tilrettelægger. Indimellem har jeg mødt mennesker på min vej, som jeg ikke har kunnet glemme. De har fascineret mig og skilt sig ud fra mængden som små, interessante solstråler, og i den gruppe befinder Belinda Hornshøj sig.

Belinda Hornshøj  med sine skolebørn i Heartworks første år. Foto Lars E. Andreasen
Belinda Hornshøj med sine skolebørn i Heartworks første år. Foto Lars E. Andreasen

For 6 år siden lavede jeg en udsendelse, hvor vi fulgte en 4. klasse et skoleår. Hver onsdag stod der på skemaet "Heartwork" med Belinda Hornshøj i spidsen. 

Projektet handler om at bygge en generationsbro mellem elever og ældre på plejecentre for at skabe bedre trivsel hos unge og mindske ensomhed hos ældre.

Dengang tænkte jeg, at der er mange ender, hun skal have til at nå sammen.
Kæmper hun mon stadig i ildsjæleland? Står hun stadig i manegen alene med fare for at brænde ud, mens elever, lærere, skoleledere, politikere står og kigger på og fortæller hende, at det er et fantastiske projekt, hun har gang i? 

Elever besøger ældre på plejecentret. Privatfoto
Elever besøger ældre på plejecentret. Privatfoto

Jeg møder 63-årige Belinda Hornshøj i Herning, hvor hun bor med sin mand. Hun har to børn, to bonusbørn og fire børnebørn og er på vej ind i den tredje alder. Det har ikke fået hende til at stoppe op. 

- Jeg synes, at jeg har så meget mere at byde ind med. Jeg vil rigtig gerne bruges til det, jeg kan, og det, jeg er god til, fortæller Belinda Hornshøj.

Det er tydeligt for mig, at ilden stadig brænder i Belinda Hornshøj for at gøre en forskel og at få ført sine ideer ud i livet her ti år efter hun søsatte sit projekt.

- Min største sejr er simpelthen at opleve børnene flytte sig. Børn, der måske har svært ved at læse, har jeg set vokse ved at være sammen med de gamle, som bare vil dem. Det har været og er stadig guld for mig. Jeg samler på de historier, siger Belinda Hornshøj.

En ildsjæl er ikke født med et specielt DNA, men psykologiske og sociologiske studier har undersøgt træk og karakteristika, som er typiske for ildsjæle, og hvad der driver ildsjæle til at engagere sig så passioneret i deres sager. Når jeg ser på de typiske træk for en ildsjæl, har Belinda Hornshøj dem alle. 

Et typisk træk hos en ildsjæl er, at de har en bemærkelsesværdig evne til at fortsætte deres arbejde, selv når de støder på modstand eller udfordringer. 

Deres udholdenhed kan være forbundet med en høj grad af resiliens og en evne til at håndtere afvisning og fiasko.

- Det kan bekymre mig nogle gange, hvordan jeg kommer til at virke på andre, når jeg står og kradser på døren og banker på hele tiden. Virker jeg irriterende på folk, kan jeg godt forstå, at det er nemmere at sige nej. 

- Fordi jeg synes, det er en god idé og tænker, "wow, det er så lidt, der skal til", så ved jeg godt, at hvis man har travlt og har en presset økonomi, så kan jeg komme til at virke sådan lidt "åh, nej, kommer hun der igen med sine gode idéer".

Heartwork er hard work

- Nogle gange er jeg simpelthen så metaltræt. Så snakker jeg med mine nærmeste om det og kigger på min tavle, hvor jeg har skrevet gode citater til mig selv, og så får jeg fornyet tro og håb, fortæller Belinda, mens hun viser mig tavlen i køkkenet i hjemmet i Herning. 

Der står for eksempel "Man skal turde række ud efter forandring", "Det gode liv varer hele livet", og "Det gode liv skaber vi sammen". 

Når Belinda Hornshøj er metaltræt søger hun mod de gode citater på sin tavle. Foto TVMV
Når Belinda Hornshøj er metaltræt søger hun mod de gode citater på sin tavle. Foto TVMV

Umiddelbart synes jeg, at citaterne minder om politiske budskaber, og på spørgsmålet om, om hun aldrig har haft lyst til at blive politiker for ad den vej at kæmpe for sin hjertesag, kommer svaret prompte:

- Nej. Aldrig. Det ville jeg ikke orke. Jeg har stor respekt for dem, som tager det job på sig, men nej, det ligger ikke til mig.

Belinda Hornshøj er ikke i tvivl om, hvad den største udfordring er: økonomi.

Gennem alle 10 år har hun brugt mange ressourcer for at finde veje til at få finansieret sin løn. Herning Kommune har frikøbt hende et par dage om ugen fra hendes job som lærer, men det er ikke fuld tid, og derfor underviser hun stadig og har andre småjobs ved siden af.

- Hvordan få jeg overbevist de rette beslutningstagere om, at det er værd at investere i? Jeg har ikke mødt nogen, der siger, at det er en træls idé, at du arbejder med at bekæmpe ensomhed og styrke unges trivsel. Jeg forlanger ikke meget, bare at få min lærerløn.

Belinda Hornshøj i et lokale i Huset No 7, som kommunen har stillet til rådighed for Heartwork. Her mødes unge og ældre sammen om kulturelle oplevelser. Projektet er en knopskydning og hedder BedsteVenner. Foto: Anne Moulvad
Belinda Hornshøj i et lokale i Huset No 7, som kommunen har stillet til rådighed for Heartwork. Her mødes unge og ældre sammen om kulturelle oplevelser. Projektet er en knopskydning og hedder BedsteVenner. Foto: Anne Moulvad

Der har været 800 elever fra 5 skoler i Herning igennem Heartwork-projektet. 

Et projekt, som i dag har flere knopskydninger og overbygninger på det oprindelige projekt.

Belinda Hornshøj får konstant nye idéer; det er idéer, som falder ned mellem flere stole i den kommunale forvaltning. Er det et socialt, kulturelt eller kommunalt tiltag, eller er det et skole-tiltag? Det faktum, sammen med, at hun ikke kan vise grafer og talmateriale på, hvad indsatsen betyder her og nu, gør, at hun løber panden mod en mur, når hun søger en langsigtet løsning.

Belinda Hornshøj har gennem alle årene fået støtte og opbakning af Herning Kommune. Borgmester Dorte West har altid fulgt hendes projekter, også før hun blev borgmester.
Belinda Hornshøj har gennem alle årene fået støtte og opbakning af Herning Kommune. Borgmester Dorte West har altid fulgt hendes projekter, også før hun blev borgmester.

Herning kommune har støttet hendes pilotprojekter, og de er glade for ildsjæle som Belinda Hornshøj, men de støtter som regel kun et projekt i to år, og så skal det kunne løbe rundt selv. 

Og det er Belinda Hornshøj største problem. 

Da Heartwork er et samarbejde mellem to offentlige institutioner, skoler og plejecentre, kommer det aldrig til at kunne finansiere sig selv, hvis ikke pengene tages ud af den offentlige kasse. 

Skolerne og plejecentrene har også en stor selvbestemmelse, så det er op til Belinda Hornshøj at få dem med i projektet og integreret i deres dagligdag. 

Skoleledere, lærere, ansatte på plejehjem med flere får nyt arbejde, og så er det forfra for Belinda Hornshøj med at få nye aftaler i hus.

Efter en dag med Belinda Hornshøj er jeg ikke i tvivl om, at Heartwork er hard work - hårdt arbejde. Hun samarbejder med en masse, men hun er drivkraften.

- Mit drømmescenarie  er, at jeg får økonomien på plads, så jeg udelukkende skal bruge min tid på at udbrede Heartwork og også gerne længere ud end min egen kommune, siger Belinda Hornshøj. 

På den måde kan hun gøre sit projekt mere levedygtigt den dag, hun går på pension.

Belinda Hornshøj i Norge, hvor hun fortæller om Heartwork.
Belinda Hornshøj i Norge, hvor hun fortæller om Heartwork.

Jeg tager hatten af for Belinda Hornshøj. Hun kæmper for at styrke trivslen for børn og unge og begrænse ensomheden hos ældre.

Hun har fundet nye metoder, som bringer generationer sammen helt uden skærme og moderne hjælpemidler. Det handler om mødet mellem mennesker, og i det møde få en meningsfyldt stund.

Betydningen er svær at måle i tal og grafer, men mon ikke de frø, hendes projekter har sået, gror videre i de mange børn og unge, som for en stund kom ud af klasselokalet, væk fra computeren, ud for at møde dem, som også var børn engang, og som elsker at få besøg og liv omkring sig igen, om end det kun er for en stund.