Farlig medicin forsvinder fra plejehjem

Flere af landsdelens kommuner oplever, at farlig medicin forsvinder fra plejehjem.

Opioder, benzodiazepiner, sovemedicin og psykofarmaka.

På trods af et øget fokus forsvinder der stadig farlig og stærkt vanedannende medicin på uforklarlig vis fra plejehjem i hele landet.

Det viser ny en kortlægning af oplysninger fra stort set samtlige kommuner i Danmark foretaget af TV2 Østjylland.

I Midt- og Vestjylland er der siden foråret 2023 forsvundet medicin fra plejehjem i Skive, Herning, Vesthimmerlands, Silkeborg, Viborg, Struer og Lemvig kommuner, viser kortlægningen.

I flere tilfælde er det blevet meldt til politiet, oplyser kommunerne til TV 2 Østjylland.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I kølvandet på sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers var den generelle medicinhåndtering til debat. I fjor dokumenterede TV2 Østjylland, at der i løbet af et år var forsvundet medicin fra plejehjem i mindst 38 kommuner. 

- Der er generelt udfordringer med medicinhåndtering på plejehjemmene. Er der tale om egentlig medicinsvind, er det er en sag for politiet, fastslår enhedschef hos Styrelsen for Patientsikkerhed Charlotte Hjort over for TV2 Østjylland.

Ingen forbedringer

De nye tal viser, at det ikke har ændret sig, selvom myndigheder også dengang gav en løftet pegefinger.

Konkret viser de nye tal, som TV2 Østjylland har fået indsigt i, at der igen i 38 kommuner er forsvundet medicin fra et eller flere plejehjem. I 18 af disse kommuner har man set sig nødsaget til at inddrage politiet.

Det gælder blandet andet i Herning, Skive, Silkeborg, Viborg og Lemvig kommuner, hvor den forsvundne medicin er blevet meldt til politiet.

I Viborg Kommune er der forsvundet medicin fra to kommunale plejehjem. Det drejer sig ifølge kommunen blandt andet om cirka 1000 morfinpiller, der er forsvundet. 

Det har fået kommunen til at involvere politiet.

I Silkeborg er der forsvundet medicin fra tre kommunale plejehjem. Listen tæller blandt andet psykofarma. Her er politiet ligeledes blevet involveret.

TV2 Østjylland har præsenteret oplysningerne for Charlotte Uggerhøj Andersen, der er overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling og konsulent på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitetshospital. 

Hun fortæller, at mange af præparaterne er receptpligtige, og at det er problematisk, hvis de ender i de forkerte hænder. 

- Det er bekymrende, hvis disse stoffer forsvinder fra plejehjemmene, da det er vigtigt, at en læge tager stilling til, om deres gavnlige effekt opvejes af risikoen for bivirkninger hos den enkelte patient, siger hun til TV2 Østjylland.

Kommuner har ansvaret

Hos Kommunernes Landsforening (KL) lyder det, at det er den enkelte kommunes ansvar at sikre, at medicinen ikke forsvinder.

- Medicin skal naturligvis ikke forsvinde fra plejehjem, og det har kommunerne et stort fokus på - for eksempel med logning af adgangen til medicinskabene og øget udbredelse af dosispakket medicin.

- Når det er sagt, er det dog ikke kommunernes oplevelse, at der er strukturelle problemer med svind. Derimod handler det ofte om få, løsrevne episoder, hvor der forsvinder en ret lille mængde, og som ikke udgør et vedvarende problem, skriver formanden for KLs Sundheds- og Ældreudvalg, Sisse Marie Welling (SF), i en mail til TV2 Østjylland.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger til TV 2 Østjylland, at "der skal være styr på medicinen på plejehjem".

- Derfor vil jeg også opfordre kommunerne og plejehjemmenes ledelser til at gøre en aktiv indsats for at komme svindet til livs. Og hvis der opstår mistanke om tyveri af medicin, så bør det straks anmeldes til politiet, som kan efterforske sagen, lyder fra ministeren.