Meningsmåling: Ulven har flest venner i øst og flest fjender i vest
Danskerne er delt i to næsten lige store lejre, når det drejer sig om muligheden for at skyde ulven, hvis den kommer for tæt på os.
Debatten om ulven er varmere end nogensinde, efter en ulv blev skuddræbt nær Ulfborg i Vestjylland.
En ny megafonmåling foretaget for TV 2 viser, at Danmark er delt i to i spørgsmålet om, hvorvidt det bør være lovligt at skyde en ulv, hvis den befinder sig inden for en radius af 100 meter fra menneskelig beboelse.
Kun hver tredje fra hovedstaden mener, at den skal kunne skydes, mens godt halvdelen vest for Storebælt gerne vil have muligheden for at skyde en ulv.
Én af dem, der har været meget aktiv i debatten, er københavneren og naturformidleren Sebastian Klein.
- Vi bliver nødt til at forholde os til fakta. Vi kan ikke rende rundt og leve på en frygt, som er irrationel, siger han i et forsvar for det firbenede rovdyr.
Ingen angreb siden 1974
Ifølge Naturhistorisk Museum findes der mellem 10.000 og 20.000 ulve i Europa. Alligevel har der ikke været ét eneste kendt ulveangreb på mennesker siden 1974.
Til sammenligning dør en-to danskere om året af hvepsestik.
Men én ting er angreb på mennesker. En anden er angreb på husdyr.
Jørgen Blazejewicz er fåreavler ved Ulfborg i Vestjylland. Han siger, han har mistet i omegnen af 75 får til ulve.
- Jeg så helst, at der ikke var nogen ulve. Jeg har ikke bedt om at få dem, siger han.
Svær bevisbyrde
I dag må man gerne skyde såkaldte ’problemulve’, hvilket er ulve, hvor det kan bevises, at en enkelt ulv gentagne gange spiser husdyr som eksempelvis får.
Man må også skyde ulve, hvis de mister skyhed, altså hvis man kan bevise, at den samme ulv går tæt på mennesker og udviser bekymrende adfærd.
Det kan dog være svært at identificere en ulv, da der ikke er gps på de danske ulve.
- Jeg synes ikke, det er i orden, at vi skal leve i en frygt og en usikkerhed omkring, om der kommer en ulv og angriber, siger Anette Mcwhan, der flere gange har spottet en ulvefamilie i sin baghave.
Det er et EU direktiv, der freder ulven i Europa. Men miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har sagt, at han vil udfordre fredningen, så det bliver nemmere at få lov til at skyde ulve i Danmark.