Nye beregninger: Kun 130 om året kan gå fra fuld tid til seniorpension
Socialdemokraterne og SF skyder med skarpt mod regeringens seniorplan. Nye beregninger viser, hvor mange der reelt kan gå på seniorpension.
Utroværdigt, uhæderligt og manipulerende lyder skældsordene fra Socialdemokratiet og SF nu om regeringens plan for seniorpension, der blev fremlagt på et pressemøde 2. maj.
Aftalen, der er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og de radikale, giver ifølge partierne selv en ny gruppe mennesker mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. Men nu viser nye beregninger foretaget af Jyllands-Posten, at størstedelen af de 17.150 nedslidte personer, der potentielt kan omfattes af ordningen, når den er fuldt indfaset i 2025, allerede vil være på en anden overførselsindkomst.
Og det er ifølge Mattias Tesfaye, der er medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg for Socialdemokratiet, ”helt vanvittigt.”
- Vi fik jo indtrykket af, at det handlede om 17.000 danskere, og nu viser det sig, at omkring 130 danskere om året kan gå fra fuldtidsbeskæftigelse og på pension med den her blå aftale. Det er jo total utilstrækkeligt, siger han til TV 2.
Regeringen har jo aldrig sagt, at de 17.000 kom fra fuldtidsbeskæftigelse. Er det ikke bare dig, der ikke har læst aftaleteksten godt nok?
- Jeg synes nu, at jeg har læst ret grundigt, og jeg har også lyttet til, hvad de har sagt. Og jeg er slet ikke i tvivl om, hvad indtrykket har været, nemlig at tusindvis af danskere kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og nu viser det sig at være 130 om året. Det er jo helt vanvittigt. Det svarer til en i hver kommune, siger Mattias Tesfaye.
130 versus 2.850 om året
Helt præcis er knap 14.000 af de 17.150 personer i forvejen på seniorførtidspension eller en anden overførselsindkomst. Tilbage er 3400 personer, men heraf er størstedelen i forvejen på nedsat tid.
Dermed vil regeringens plan frem til 2025 kun kunne sende 130 fuldtidsbeskæftigede om året på seniorpension, mens Socialdemokratiets pendant til regeringens seniorpension årligt kan sende 2.850 fuldtidsbeskæftigede på pension, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet ifølge avisen.
Gælder det hele indfasningsperioden i henholdsvis regeringens og Socialdemokratiets planer er der tale om 800 og 8.500.
Ifølge Mattias Tesfaye er forskellen mellem regeringens og Socialdemokratiets pensionsplan, at man med regeringens kan gå på førtidspension fra sygedagpenge og fra andre sociale ydelser
- Socialdemokratiet ønsker, at man kan lukke døren til sin arbejdsplads om fredagen, og så starte på pension om mandagen – uden at have været langtidssyg først, siger han.
SF: Manipulation i en liga, vi ikke er vant til
Ifølge beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, har regeringen blot rørt rundt i gryden med mennesker på forskellige overførselsindkomster.
- Det er en alvorlig sag for tusindvis af danskere, der er utrygge ved, hvordan de skal afslutte deres arbejdsliv. Og så lader man det være op til sådan en slags ”tænk på et tal”-spil, hvor man jonglerer med tallene og lader som om, at man kommer dem i møde og tager dem i hånden, siger Karsten Hønge til TV 2 og fortsætter:
- Man kan sige, at det er pinligt. Man kan også sige, at det er manipulation i en liga, som vi ikke helt er vant til.
Cepos: Misvisende
Den liberale tænketank Cepos vil ikke bruge ordet manipulation, men ifølge Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom og vicedirektør, er der tale om misvisende kommunikation fra regeringens side. Det siger han til TV 2.
- Hvis du kigger på planen, er det 800 fuldtidsbeskæftigede (frem til 2025, red.). Og hvis man kommunikerer ud, at det er 17.000, som bliver berørt af ordningen, så får danskerne det indtryk, at det er 17.000 beskæftigede, fordi vi har talt om nedslidte på arbejdsmarkedet, siger Mads Lundby Hansen.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser at have fremlagt misvisende tal. Han kalder derimod kritikken for misvisende:
- Sandheden er jo, at fuldt indfaset i 2025, så vil der være 17.000 mennesker, der vil blive dækket af en seniorpension – vel at mærke en seniorpension, der er omkring 18.000 kroner (...) Over 750 personer om året vil komme fra noget, der minder om beskæftigelse. Så det er et helt andet tal, end det der fremkommer i Jyllands-Posten, siger han til TV 2.