Otto Jensen fra Herning blev overvåget hvert minut - af sin mobil
TV 2 undersøgte, om det var muligt at købe præcise og private oplysninger om, hvor tusindvis af danske mobiltelefoner har befundet sig. Det var det.
Da 66-årige Otto Jensen en augustmorgen sidste år tog afsted mod Thisted for at mødes med gode venner, havde hverken han eller hustruen Lissa nogen idé om, at de havde en blind passager med.
Men på Otto Jensens mobiltelefon var der installeret en app, der udover at fortælle ham om vejret også sladrede om hans præcise position hvert minut.
Oplysningerne blev løbende sendt til en datakøbmand i Storbritannien, som føjede dem til sin database med detaljerede historiske lokationsdata om mindst 60.673 danske mobiltelefoner.
For at undersøge salget af lokationsdata bad TV 2 medie- og analysefirmaet Kaas & Mulvad købe et udsnit af databasen af datakøbmanden.
Det kostede 36.000 kroner for disse data, der dækkede andet halvår af 2019 og andet halvår 2020 - og datakøbmanden stillede ikke ret mange spørgsmål.
Oplysningerne i datasættet viste sig meget detaljerede, og selvom der for hvert apparat kun optræder et id-nummer og ikke et telefonnummer, er det i mange tilfælde helt åbenlyst, hvem telefonen tilhører. Man behøver for eksempel blot at se, hvor mobilen opholder sig om natten.
Overvåget 482.696 gange
Datasættet indeholder 192 millioner optegnelser, og den telefon, der er allerflest oplysninger om, tilhører pensionisten Otto Jensen fra Herning.
Om ham er der 482.696 registreringer i datasættet – det svarer til, at hans fysiske position er blevet noteret rundt regnet hvert minut.
Otto Jensen har på et tidspunkt installeret en vejr-app og har efter alt at dømme i den forbindelse accepteret nogle brugervilkår, der giver appen tilladelse til at følge hans færden døgnet rundt – og muligvis givet den lov til at videresælge hans informationer til tredjemand.
Men det var Otto Jensen ikke bevidst om, understreger han.
- Det er foruroligende. Det er en ekstrem grad af ultrakapitalisme. Alt kan sælges til alle, der har lyst til at købe. Den model, der driver det der, den er jeg så meget imod, siger Otto Jensen.
Han understreger, at både han og hustruen er private mennesker, der blandt andet har fravalgt at være til stede på de sociale medier.
- Jeg føler, at det er en krænkelse af mit privatliv, at de her oplysninger bliver indsamlet og videresolgt. Især når jeg kan se, hvad I på TV 2 kan aflæse i data. Det er uhyggeligt, for ingen ved jo, hvad der sker med disse datamængder, siger Otto Jensen.
Hvordan har du det med det?
- Det har jeg det sgu’ da skidt med – for at sige det på dansk, siger Otto Jensen og griner tørt.
Rigtig mange penge
Carsten Jørgensen, der er ekstern lektor ved Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, fortæller, at der eksisterer et væld af selskaber, der lever af at handle med mobilbrugernes lokationsdata - ofte uden at brugerne er klar over det.
- Der er virksomheder, som tjener rigtig mange penge på det her. Lokationsdata skaber meget præcise og detaljerede profiler af os, og det er der flere tusinde firmaer, der har fundet ud af, siger Carsten Jørgensen.
I det datasæt, som TV 2 bad firmaet Kaas & Mulvad købe af datakøbmanden Huq Industries i Storbritannien, kan man minutiøst følge 60.673 danske mobilers færden – herunder Otto Jensens.
Otto Jensen har indvilget i at lade os fortælle om nogle af de data, der er om ham. Nogle af oplysningerne er mere private end andre, men for at illustrere detaljegraden kan vi starte med at se på den sommertur til Thisted, som ægteparret tog på den 24.- 25. august sidste år.
Lissa og Otto Jensen forlod hjemmet i Herning klokken 10.36 mandag den 24. august 2020, de tankede benzin hos Circle K fire minutter senere og satte kursen mod motorvejen.
- Vores mål var at komme op til Thisted, hvor vi skulle have en enkelt overnatning på Hotel Thisted og mødes med vores venner for at spise sammen. Men det var egentlig også en tur op langs vestkysten. Vi har tidligere boet i Thy og har en forkærlighed for egnen, så når vi kommer derop, skal vi rundt og gense nogle steder, fortæller Otto Jensen.
Første stop var Lodbjerg Fyr, hvor appen registrerede Otto Jensens tilstedeværelse klokken 12.58.
- Det var ikke kun selve fyret, vi ville besøge, men også det smukke naturområde deroppe, fortæller Otto Jensen.
Efter Lodbjerg Fyr gik turen op til Stenbjerg Landingsplads.
- Det er et sted, vi har besøgt meget og ofte. Det er jo en gammel kystlandingsplads, som man kender dem med fiskekuttere og et fiskerleje med nogle små fiskerhuse, forklarer Otto Jensen.
Næste stop var Vorupør Landingsplads klokken 14.03.
Efter Vorupør gjorde ægteparret stop i Klitmøller – også kendt som Cold Hawaii på grund af de mange surfere, der benytter områdets overflod af bølger og vind.
- Da vi boede i Thy var det ofte derude ved Vorupør og Klitmøller, vi kørte rundt, når vi skulle på udflugt, fordi der er så smukt og storslået i Nationalpark Thy i det hele taget, siger Otto Jensen.
Om eftermiddagen ankom parret til Thisted og datasættet viser, hvor de parkerede klokken 15.49.
- Det er korrekt, at vi parkerede på Frederiks Torv.
Parret indlogerede sig på Hotel Thisted og mødtes om aftenen med venner til en god middag.
Næste morgen tirsdag den 25. august 2020 klokken 09.58 gik turen hjemad mod Herning igen – med flere stop undervejs.
Kort før de ankom derhjemme, var de i Rema 1000 for at købe ind klokken 15.24.
- Ja, det var vi.
- Når jeg ser, hvor detaljeret registreringen er, så er det tydeligt, at det ikke er anonyme data. Og jeg synes, det er uhyggeligt, at der ligger så mange data om mig derude. Jeg har mistet kontrollen med dem, for jeg aner ikke, hvor de er henne og hvem, der har adgang til dem, siger Otto Jensen.
Sporet på sygehuse
Men det var ikke kun under fornøjelige ferieture, at Otto Jensens færden blev registreret og videresolgt. Det skete også på tidspunkter og steder, der var mere personlige.
I datasættet kan man for eksempel se, at Otto Jensen både den 23. juli og den 28. juli 2019 befandt sig på Afsnit for Syge Nyfødte og Tidligt Fødte på Regionshospitalet Herning.
- Der var jeg jo, fordi et familiemedlem havde født der på det tidspunkt, fortæller Otto Jensen.
- Ja, det er rigtigt, det var den dag, tilføjer hustruen Lissa om besøget.
Otto Jensen er meget utilfreds med, at hans færden i den grad er blevet fulgt og sidenhen videresolgt til tredjemand – især i private situationer som denne.
- Jeg havde ingen fornemmelse af, at jeg blev fulgt så tæt. Det er problematisk, at man har en spøgelsespartner et eller andet sted derude, bare fordi man har sin mobil med, siger Otto Jensen.
Men også en privat situation på Aalborg Universitetshospital Nord optræder i Otto Jensens data. Appen har registreret, at han besøgte stedet klokken 11.55 den 22. oktober 2019.
- Hospital Nord? Ja, det var sammen med min mor. Hun skulle til demensscreening. Jeg kørte hende derud, så det passer meget godt, siger Otto Jensen.
Han vil nu forsøge at finde ud af med hvilken ret den engelske datakøbmand har indsamlet og videresolgt hans data. Otto Jensen er desuden i gang med en kritisk gennemgang af sine mobilapps for at forhindre et fremtidigt misbrug af hans lokationsdata.
- Jeg er oprørt over, at appen var med hele vejen – også på hospitalerne. For så er vi jo tæt på. Det er ret private data, vi taler om der, siger Otto Jensen.
Kan være ulovligt
Hos Datatilsynet er vurderingen, at dataindsamlingen og videresalget af historiske lokalitetsoplysninger om 60.673 danske mobiltelefoner kan være ulovlig. For typisk er det oprindelige samtykke til at høste og videresælge data, der er indhentet fra mobilejere, slet ikke gyldigt.
- Hvis man ikke har forklaret brugeren af appen godt nok, hvad deres data vil blive brugt til, så bliver det samtykke, man har givet, ugyldigt – og så er det heller ikke tilladt for den pågældende app at sælge data videre, forklarer cand.jur. Allan Frank, der er it-sikkerhedsspecialist hos Datatilsynet.
Datatilsynet understreger desuden, at de lokalitetsdata per definition er personoplysninger og derfor skal behandles derefter.
Hos datakøbmanden Huq Industries, der indsamler og sælger oplysningerne om danskerne, er meldingen, at alt er foregået efter reglerne.
- Vi tager vores ansvar for dataindsamling meget alvorligt og vi er sikre på, at vores datapraksis er forenelig med GDPR og tilsvarende regler, skriver Alexander Fairfax, der er marketingschef hos Huq Industries, til TV 2.
Datatilsynet oplyser, at man på baggrund af TV 2s afdækning af datasalget vil tage kontakt til det engelske datatilsyn ICO omkring Huq Industries.