Byen med de røde træbarakker fylder 100 år
Det er 100 år siden, at den første røde træbarak ved Hald Ege syd for Viborg blev bygget. De røde træbarakker har huset alt fra krigsfanger og flygtninge til soldater og patienter.
Hald Ege fylder rundt. Det er nemlig 100 år siden, at den første røde træbarak blev bygget. I dag er den blot én af mange barakker, der op gennem historien har huset alt fra krigsfanger og flygtninge til soldater og patienter.
- Der var hård frost, men alligevel nåede man fra starten af maj i 1917 på tre-fire måneder at bygge 64 træbarakker, fortæller Poul Harald Christensen, frivillig lokalhistoriker i Hald Ege, om byggeriet af de første træbarakker for 100 år siden.
I dag er barakkerne kendetegnet for Hald Ege, der er en Viborg-forstad med omkring 1.500 indbyggere. På grund af områdets historiske betydning var det ikke kun fødselsdagen, der blev fejret, men hele områdets kulturarv.
- Hald Ege er jo et betydningsfuldt sted for Viborg og hele omegnen, siger Nana Westh, der selv kommer fra Viborg og i dagens anlednings var klædt ud som dronningen. Hun klippede den røde snor, der skulle markere den runde fødselsdag.
Barakkerne husede det første år sårede krigsfanger fra russiske fangelejre. Senere blev beboerne russiske flygtninge, men der har også været kuranstalt, hospital og kaserne i barakkerne.
- Og fra midt i 90’erne begynder det at blive til privat boligområde herude, og nogle af barakkerne blev overtaget af Hald Ege Efterskole, der udvidede med friskole og senest højskole, fortæller lokalhistoriker Poul Harald Christensen.
Højskolen er lige blevet bygget færdig for nyligt - selvfølgelig med områdets skrappe krav til både materialer og stil.
- Det skal være med hvide vinduer, rødt træværk og sort tagpaptag, siger Mogens Ditlev, der er formand for forsamlingshuset i Hald Ege, med et smil.
Udover efterskole, friskole og højskole kan Hald Ege i dag prale af en kirke, et forsamlingshus, børnehaver og sågar deres eget hotel.