Første amerikanske raket mod månen i 50 år: Helle har givet særligt bidrag
Et digt fra Viborg er sendt med en amerikansk raket.
Mandag morgen blev en historisk raket sendt mod månen - og det var med et helt særligt bidrag fra Viborg.
Raketten, der er en amerikansk rumsonde ved navn "Peregrine" fra den private virksomhed Astrobotic Technology, kan blive første gang, at USA lander på månen siden Apollo-missionen i 1972. Samtidig var det den første kommercielle måne-opsendelse.
Og med om bord er et digt, som Helle Lenschow fra Viborg har skrevet.
- Det er helt ubegribeligt. Jeg kan ikke forstå, at mit lille digt kommer med i rummet. Dem jeg siger det til, tror heller ikke helt på det, fortæller hun med et grin.
Deltog i radioprogram
Helle Lenschows digt er en del af et større bidrag fra Danmark, der blandt andet tæller en lydfil fra EM-sejren i 1992, TV2's sang 'De Første Kærester På Månen' og tekster af Thycho Brahe og H. C. Ørsted.
Digtet er med andre ord kommet i rigtig fint selskab.
Det hele kom i stand gennem programmet Den Nye Rumalder på Radio4 i 2021. Her indsendte Helle Lenschow sit digt "Kære Måne".
- Jeg skriver tit om natten og har skrevet digtet i måneskæret. Jeg har altid følt sådan en forbindelse med månen. Jeg kan godt lide den ro, der er om natten, siger hun.
Hun havde egentlig glemt alt om det - lige indtil en mail tikkede ind søndag aften. Her stod der, at raketten skulle sendes op mandag - og hendes digt var med.
- Det er helt ubegribeligt, at et digt, man har siddet og skrevet i Viborg, nu skal være på månen, siger Helle Lenschow.
Nervepirrende opsending
Opsendingen af raketten blev vist live på NASA's Youtube-kanal, og her fulgte en nervøs Helle Lenschow med.
Hun var nemlig blevet advaret om, at der var mange ting, der kunne gå galt, så opsendingen ikke ville blive til noget.
- Jeg var noget spændt, og jeg kunne godt mærke, at jeg havde noget på spil. Jeg blev faktisk lidt berørt, siger Helle Lenschow.
Opsendingen gik dog fuldstændig efter planen og har nu sat kurs mod månen. Men der kommer til at gå et stykke tid, inden den når frem.
Raketten tager nemlig en langsom bane til månen for at spare brændstof. Hvis alt går vel lander "Peregrine" derfor på månen 23. februar.
Rumsonden har - udover bidrag fra diverse lande - en række videnskabelige instrumenter med.
Herunder laserreflektorer og flere spektrometre, der skal bruges til at foretage målinger både af overfladen og strålingen på månen.