50 år efter: 3.000 arbejdspladser er forsvundet
For 50 år siden skød nye virksomheder op som ukrudt i Thy. Sidenhen er de lukket én efter en, og området står nu i en ny situation.
Om få måneder går den sidste medarbejder ud af døren på Coloplast i Thisted, og det bliver slutningen på en æra. Ikke bare for Coloplast, men for hele Thy.
I 2017 kom beskeden om, at Coloplast-fabrikken skulle lukke, og for 167 personer betyder det, at de enten har fundet et nyt arbejde eller er i gang med det lige nu.
Men Coloplast er langt fra den eneste Thy-virksomhed, som er forsvundet fra området. I løbet af de seneste ti år har også Oticon, Hellesens Batterifabrik, Joran Bor og flere andre lokale mastodonter måttet dreje nøglen om, og hunderedevis af medarbejdere har mistet deres job.
De gyldne år
Fælles for alle virksomhederne er, at de kom til Thy i løbet af den samme opsvingsperiode. I 60'erne og 70'erne lokkede man erhvervsfolk til området med et nyt tilbud om egnsudviklingsstøtte. I løbet af de knap ti år ordningen var i kraft, blev der skabt omkring 3.000 nye arbejdspladser.
Perioden er i Nordvestjylland kendt som de gyldne år, og det er præcis sådan Svend Heiselberg, der er tidligere mangeårigt folketings- og regionsrådsmedlem for Venstre, husker den tid.
- Det var en vild tid, og folk var helt oppe at køre over, hvor meget der skete. Det satte virkelig udviklingen i gang her i området, fortæller han.
Fra 1968 var han en del af det daværende byråd i Thisted, og han har selv været med til at trække flere virksomheder til området.
- Kontoret for egnsudviklingsstøtte var i Silkeborg, og jeg kan tydeligt huske, hvordan vi lå og kørte derned, frem og tilbage, for at søge om midlerne, siger Svend Heiselberg.
Fra landbrug til industri
Tidligere havde Thy i århundreder været bøndernes og fiskernes hjemsted. Hårdtarbejdende folk knoklede i generationer for at få tilværelsen til at hænge sammen, men med mekaniseringen af landbruget i 50'erne forsvandt mange af de traditionelle arbejdspladser i landbruget, og noget skulle ske.
I Thy blev 60'ernes støttepulje startskuddet til et stort industrialiseringsboom. Tidligere socialdemokratisk borgmester i Thisted Kommune, Erik Hove Olesen, husker tiden som noget særligt.
- Det var noget vældigt noget, siger Erik Hove Olesen, der var borgmester fra 2007 til 2010.
- Det betød en hel masse for folk, der boede her - blandt andet også, at Oticon kom hertil med et fokus på at ansætte flere kvinder. Der skete mange gode ting, husker han.
En ny måde at trække Thy fremad
Væksten fortsatte i årevis, men på det seneste er virksomhederne altså lukket på stribe.
- Vi er mange heroppe, som synes, det er lidt kedeligt, at alt det, der blev suget hertil dengang, nu er rykket til udlandet. Det er en skam at have brugt så mange midler på noget, som er væk, siger Erik Hove Olesen.
Hverken han eller Svend Heiselberg ser dog grund til panik. For selv om lukninger og fyringer kan virke negativt, så er den anden side af historien, at der sideløbende er blomstret nye erhvervsområder op.
- I dag er det blandt andet surferområdet Cold Hawaii og Nationalpark Thy, der trækker Thy fremad. Det var alletiders dengang der kom den ene industrivirksomhed efter den anden, men jeg tror nu nok, vi skal klare os. Jeg synes ikke, det går dårligere nu. Der er bare sket en udvikling, så industrien fylder mindre og turismen fylder mere, siger Erik Hove Olesen.
Samme optimisme deler Svend Heiselberg.
- Den ledige arbejdskraft efter virksomhedslukningerne er langt hen ad vejen blevet opslugt af andre virksomheder, som stadig er her. Man kan selvfølgelig altid finde noget at bekymre sig om, men det er min opfattelse, at erhvervsmæssigt går det stadig godt i Thy, siger Svend Heiselberg.