Psykolog om brug af skærme: Det kan blive en social udfordring
I denne uge sætter TV MIDTVEST fokus på vores store forbrug af skærme. Psykolog Finn Godrim fortæller, hvordan skærmen påvirker os og vores relationer.
Den er der altid. I hånden, i lommen eller i tasken. Den vibrerer og den ringer. Og hvis ikke den gør det, skal vi alligevel lige se, om der er sket noget, vi bare ikke må gå glip af.
Men vores store forbrug af den lille skærm vækker bekymring hos psykolog Finn Godrim.
- Jeg tror faktisk, det kan gå hen og blive en social udfordring, siger han.
Han er psykolog ved Institut for Relationspsykologi i Skive, og er derfor ekspert i, hvordan skærmen kan påvirke de menneskelige relationer.
- Før troede man, at mennesker udvikler sig ligesom planter. Bare vi får fysisk næring, lys og tid, så bliver vi til sunde voksne mennesker. I dag ved vi, at mennesker ikke udvikler sig automatisk. Vi udvikler os kun, når vi oplever samvær med andre, fortæller han.
Vi skal hjælpe hinanden
Ifølge Finn Godrim bliver mange af os ufrivilligt draget af de sociale medier. Vi kan opnå en grad af afhægighed, som gør, at vi kan have svært ved at opleve samvær med andre, selvom vi sidder i samme rum.
Han understreger, at familier og venner kan hjælpe hinanden ved at gøre opmærksom på det, når vi bliver draget af det digitale univers.
- Mit barnebarn hjalp mig den anden dag, da han sagde ’bedstefar, jeg synes altid, du sidder med en computer, når jeg er her.’ Det er selvfølgelig en melding der gør ondt, fortæller Finn Godrim.
I den forbindelse skal vi også være opmærksomme på, at vi kan komme til at invitere hinanden ind i et misbrug. Han peger blandt andet på skolerne, som har en forventning om, at forældre følger med på alle de digitale læringsplatforme.
- Når vi sidder der med vores børn og skal have den snak, der er præget af nærvær og følelsesmæssigt engagement, så er det nemt lige at tjekke sin mail. Vi er jo på computeren. Så jeg tror, vi skal tænke over, hvad vi bruge de elektroniske medier til, siger han.
Sørens udfordring
I denne uge har TV MIDTVEST allieret sig med Søren Christensen, som deltager i et eksperiment, som skal komme hans mobilafhængighed til livs.
Læge og ekspert i mobilvaner Imran Rashid giver ham udfordringer. Første dag måtte han ikke længere have teleonen i soveværelset, og om morgenen må han først kigge på den, når han har havde morgenmad og været i bad.
I onsdagens udfordring skulle han så undvære telefonen i en time. Du kan se hvordan det gik i indslaget herunder: