Dna-analysen er klar: Dræbt ulv var ikke hybrid

En undersøgelse slår fast, at den nedskudte ulv fra Ulfborg ikke havde hunde-dna i sig.

Mourits Troldtoft blev sidste år kendt skyldig i at have skudt og dræbt denne ulv. Afgørelsen blev imidlertid anket af både anklagemyndighed og den 67-åriges forsvarer.
Mourits Troldtoft blev sidste år kendt skyldig i at have skudt og dræbt denne ulv. Afgørelsen blev imidlertid anket af både anklagemyndighed og den 67-åriges forsvarer.
Foto: TV2

Sidste efterår blev en 67-årig mand idømt 40 dages betinget fængsel ved Retten i Herning for at have skudt en ulv ved Ulfborg.

Dommen blev anket af både anklagemyndigheden og den dømte selv, men inden sagen kunne nå videre til landsretten, skulle en dna-undersøgelse fastlægge, hvorvidt der faktisk var tale om en ulv eller en hybrid.

Ifølge specialanklager Ulrik Panduro er undersøgelserne nu afsluttet, og konklusionen er, at der var tale om en ulv.

- Dna-analysen er lavet for at finde ud af, om den dræbte ulv i virkeligheden var en hybrid mellem hund og ulv, men resultatat fra Senckenberg-instituttet konkluderer, at der ikke var dna fra hund i prøven. Så det vil sige, at det var en ulv, der blev skudt, siger Ulrik Panduro til TV MIDTVEST.

Universitetet Senckenberg i Tyskland samarbejder med Aarhus Universitet, der overvåger ulvenes liv og færden i Danmark.

0:34
Specialanklager Ulrik Panduro fortæller om resultat af dna-undersøgelsen.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup

Forskel på hybrider og ulve

Der er kun fundet ganske få dokumenterede eksempler på hybridulve, blandt andet i Tyskland.

En hybridulv er en krydsning mellem en ulv og en hund, og den er ikke fredet. Her i Danmark er det besluttet, at eventuelle hybridulve skal nedlægges, men det kræver en tilladelse fra Miljøstyrelsen. Det skal altså først afklares, om der er tale om en hybridulv eller en ægte ulv, før den kan skydes.

Mens hybrider gerne må skydes med en tilladelse, er ægte ulve fredede og må ikke skydes.

Den dømte i sagen om den dræbte ulv fra Ulfborg har tidligere gjort gældende, at det var et ulvelignende dyr, han skød. Det kunne være en krydsning mellem en hund og en ulv, forklarede han, da sagen blev behandlet ved Retten i Herning.

Byretten fandt dog på trods af forklaringerne manden skyldig i at have skudt og dræbt en ulv - nærmere bestemt en et år gammel hunulv. Det skete blandt andet på baggrund af en dna-analyse, der fastslog, at den dræbte hunulv var én af et kuld på otte ulvehvalpe, som kom til verden ved Ulfborg i foråret 2017.

- Forsvaret har anmodet om analysen, fordi man tidligere har gjort gældende, at man mente, der var tale om en hybrid. Men hvad dna-prøven kommer til at betyde for resten af sagen, kan jeg ikke sige, lyder det fra Ulrik Panduro.

Forsvarer afventer alle bilag

Til Herning Folkeblad siger forsvarsadvokat Jan Schneider, at han stadig mangler at se grundlaget for konklusionen på den dræbte ulvs dna-undersøgelse.

- Jeg skal lige have det drøftet med min klient, og vi mangler også stadig de underliggende bilag, så vi kan se grundlaget for deres konklusion, siger han til Herning Folkeblad.

Ankesagen er berammet til Vestre Landsret 23. og 25. september.

0:42
Der er nu blevet sat en dato for, hvornår ankesagen mod den mand, der sidste år skød en formodet ulv, skal for landsretten.