Kritik af djævleuddrivelser preller af på religiøs gruppe i Klovborg

Et religiøst netværk fra Klovborg bliver i en ny TV 2-dokumentar kritiseret for at blande sig i behandlingen af psykisk syge. Nu forsvarer gruppens stifter sine metoder over for TV MIDTVEST.

1:14
Se hvordan en kvinde fra det religiøse miljø LytTilJesus laver en djævleuddrivelse på TV 2's muldvarp.
Foto: TV 2

I en dagligstue sidder to kvinder og taler.

Der er planter i vindueskarmen og Wegnerstole om spisebordet, hvor en bibel ligger opslået, og som det eneste afslører, at der ikke er tale om en almindelig kaffeaftale.

De to kvinder taler om Gud, Jesus og kristendom.

Og om dæmoner.

Den ene af de to kvinder hedder Freya. Hun fortæller, at hun er nedtrykt og tager medicin mod psykoser og ADHD.

Fra den anden side af bordet lyder det, at medicin kun vil forværre Freyas tilstand.

- Jeg tror ikke, Gud ønsker, vi er på det. For han er vores læge, siger kvinden, som kommer fra det religiøse miljø LytTilJesus.

LytTilJesus holder til i Klovborg øst for Brande og tilbyder gratis helbredelse og samtale om Gud.

Og – skal Freya snart opleve - så laver de djævleuddrivelser.  

Ekspert: - Det er et overgreb

LytTilJesus er en religiøs gruppe stiftet af Andreas Slot-Henriksen i Klovborg. Der er ikke tale om en frikirke eller forening, men om en mindre bibelgruppe, der tror på Gud og på dæmoner.

I TV 2’s nye dokumentar ’Gud er din læge’ undersøges gruppens metoder, efter at en fynsk kvinde tog sit eget liv i 2023.

Under en indlæggelse på en psykiatrisk afdeling blev hun udsat for LytTilJesus’ metoder, efter at hun havde kontaktet Andreas Slot-Henriksen.

Poul Videbech, der er overlæge og professor i psykiatri ved Psykiatrisk Center Glostrup, kalder det både uetisk og et overgreb at prædike for psykisk syge mennesker på den måde.

Men den kritik preller af på Andreas Slot-Henriksen, der understreger, at den fynske kvinde selv kontaktede LytTilJesus.

- Den her professors ord er absolut ingenting værd. Han aner jo ikke noget om dæmoner eller Gud, siger han til TV MIDTVEST.

Men han er ekspert i psykisk sygdom. Hvordan kan du udfordre det, han siger?

- Jeg er ikke ekspert i psykiatri. Men jeg kender Gud, og jeg ved, at djævlen eksisterer.

Andreas Slot-Henriksen var ikke selv til stede under djævleuddrivelsen på Fyn. Men over for TV MIDTVEST fortæller han, at han ville gøre det en anden gang, hvis nogen skulle kontakte ham igen.

Djævleuddrivelse i dagligstuen

I dagligstuen med den opslåede bibel på spisebordet taler Freya og kvinden også om djævleuddrivelser.

Kvinden foreslår at befri Freya for de onde ånder, hun mener bor i Freya.

Samtalen er fanget på kameraer, som TV 2 har sat op sammen med Freya.

I virkeligheden er Freya nemlig ikke psykisk syg. Hun er journalist og optræder i TV 2’s dokumentar som en muldvarp for at undersøge LytTilJesus’ metoder.

Her kontakter hun LytTilJesus og udgiver sig for at være nedtrykt og tage antipsykotisk og ADHD-medicin.

Det er derfor, at kvinden fra LytTilJesus nu sætter sig ved siden af Freya, lægger en hånd på Freyas hoved og messende begynder at bede.

Hun har på forhånd advaret Freya om, at hun kan komme til at tale i tunger.

Et par minutter senere er seancen forbi, og kvinden taler igen normalt, da hun afslutter med at takke Gud for, at han ved bedst i forhold til Freyas medicin.

- Tak, fordi du er Freyas læge, siger hun.

Se hvordan djævleudfrielsen af Freya foregår i videoen i toppen af artiklen.  

Kritikken preller af i Klovborg

Optagelserne af djævleuddrivelsen på TV 2’s muldvarp vækker harme hos Poul Videbech.

- Hvis ikke det handlede om syge mennesker, ville det være en lidt bizar selskabsleg. Men når det handler om psykisk syge mennesker, synes jeg absolut ikke, det er morsomt. Så synes jeg det er helt utilstedeligt, siger han i dokumentaren og fortsætter:

- Naturligvis er det i orden, at der findes mennesker, som tror på dæmoner. Men den tro må de holde for sig selv eller snakke med raske mennesker om. Det, synes jeg sådan set, er helt i orden. Men de skal ikke påtvinge mennesker, som er svært syge, deres overnaturlige forestillinger.

Men sådan ser Andreas Slot-Henriksen det ikke. Han understreger, at LytTilJesus kun besøger mennesker, der selv har kontaktet dem.

0:23
Andreas Slot-Henriksen lægger ofte videoprædikener op på lyttiljesus.dk. Her taler han om, hvordan Guds kraft kan sætte mennesker med psykiske lidelser fri.
Foto: TV 2

Han mener ligesom kvinden, der besøger Freya, at man som udgangspunkt bør stræbe efter at blive medicinfri.

- Men vi vil ikke rådgive om medicin. Det skal man snakke med en læge om. Jeg vil aldrig sige til et menneske, at man skal smide sin medicin. Det er forkert.

Er det forkert, når kvinden fra LytTilJesus fortæller Freya, at medicinen gør tingene værre?

- Det er hende selv, der har ringet til os.

Men kan du forstå, at det kan opfattes som en opfordring til at droppe lægeordineret medicin, når kvinden fra LytTilJesus fortæller Freya, at Gud ikke ønsker, at hun tager medicin?

- Nej, jeg kan ikke forstå, hvis man har opfattelsen af, at du skal gå hjem og lægge din medicin, siger Andreas Slot-Henriksen.

Første afsnit af dokumentaren ‘Gud er din læge’ kan ses nu på TV 2 Play.