Jesper ruster sig til en helt ny fremtid som landmand
Jesper Clausen og andre landmænd på Mors har taget forskud på kravene i den grønne trepartsaftale.
På det nordligste Mors i nærheden af Sejerslev har Jesper Clausen et landbrug med grise og en kyllingefarm.
Han har også en gravhøj på sin jord. Fra toppen af Lisbjerghøj er der en guddommelig udsigt over øen og vandet og over til Thy.
- Det er næsten det højeste punkt her i omegnen. Man kan faktisk se det meste af spidsen af øen herfra og også langt sydover, siger han.
Han har også udsigt til en af sine marker, der ligger lavt helt ned til Limfjorden. Det bliver sandsynligvis et stykke jord, han skal give slip på for at stoppe udledning af kvælstof til fjorden.
- Jeg forestiller mig, at det bliver mættet med vand, så man stopper CO2-fordampningen fra området. Samtidig bliver kvælstof lagret, inden det kommer ud i fjorden. Vi lodsejere har sagt ja til nogle undersøgelser for at finde ud af, hvad der er bedst for området. Det er stadig uvist, hvor stort et areal, der skal tages ud af drift, siger Jesper Clausen.
Han er en af 12 landmænd på Mors, som nu i et år har forberedt sig på, at de skal stoppe med at dyrke nogle af deres marker. Og at de skal bytte jord med hinanden.
- Vi har nogle udfordringer, vi skal i mål med. Hvis vi hjælpes ad, er det rigtigt meget nemmere, end hvis hver skal svare sit, siger natur- og miljøchef Anna Worm fra rådgivningsselskabet Fjordland.
Både Fjordland og Morsø Kommune er med i det særlige landbrugsråd på Mors, hvor landmændene ruster sig til en ny fremtid med færre dyrkede landbrugsarealer.
Dermed har de allerede taget forskud på kravene i den grønne trepartsaftale, der blev offentliggjort mandag. Den betyder en gennemgribende grøn forandring af landbruget. Sårbare marker skal tages ud af drift. Udledningen af kvælstof skal begrænses kraftigt.
Mælkeproducenten Mette Iversen fra Skallerup er også med i landmandssamarbejdet. Hun oplever, at hun er blevet langt klogere på, hvorfor landbruget skal omstille sig. Og hun er optimistisk i forhold til, at det vil lykkes.
- Ja, jeg ser faktisk en vej ud af det her, siger hun.
Mors er et af de mest landbrugstætte områder i Danmark. 78 procent af jorden bliver dyrket. Men sådan bliver det ikke ved med at være.
- Der er ingen tvivl om, at det vil ændre sig. Hele vejen rundt langs kysten og i lavtliggende områder vil landbrugsjord blive taget ud af drift, siger Anna Worm fra Fjordland.