Her får unge misbrugere et gavekort for at møde op

Der er sket en markant stigning i det antal unge, der kommer i misbrugsbehandling. Men det er ikke lige meget, hvilken behandling de får.

Det er især hash, som de unge kommer i behandling for.
Det er især hash, som de unge kommer i behandling for.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

De sidste ti år er antallet af unge i behandling for et misbrug næsten fordoblet fra 18 til 25 procent.

Langt de fleste er havnet i et hashmisbrug. Det viser en Momentum-analyse, der bygger på tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Men der er stor forskel på, hvor mange af de unge der bliver stoffri, alt afhængigt af hvilken behandling de modtager. Den kode har de forsøgt at knække i Herning, hvor 150 unge stofmisbrugere det sidste halvandet år har været med i en undersøgelse af, hvilken slags behandling, der virker bedst.

Sammen med Center for Rusmiddelforskning har ni kommuner afprøvet fire forskellige behandlingsforløb. Undersøgelsen viser, at det virker markant bedre, når man bruger så mange kneb, som muligt.

- Det spor, som har vist sig at have størst effekt på fastholdelse og i behandlingsforløbet, er det spor, der indeholder alle elementer, siger centerleder ved Misbrugscenter Herning, Anne Mette Jespersen.

Gavekort på 200 kroner

Modellen der virker bedst følger op på behandlingsforløbet med statusopdateringer på postkort, sms’er der minder den unge, hvornår der er behandlinger, og så må kontakten til behandlingsstedet ikke stoppe pludseligt.

Og så får de unge et gavekort på 200 kroner, når de møder til behandling.

- Det er lidt ud med moral og løftet pegefinger, og ind med opmuntring og belønning, forklarer projektleder ved Misbrugscenter Herning, Mette Krogshede.

Halvdelen af de unge, der har fået denne behandling, var stoffri efter ni måneder, mod 33 procent i de andre grupper.

- De har nogle gange været lidt flove ved at indrømme, at de i starten kun kom for gavekortene. Men der siger vi ”skidt med det. For du kom jo”. Henad vejen er der så blevet en motivation for at lave en forandring, siger Mette Krogshede.

Udover at holde de unge stoffrie hjælper den nye misbrugsbehandling også på kriminaliteten. Inden behandlingen var 20 procent af de unge kriminelle - efter behandlingen var det faldet til seks procent.

2:18