Lokale festivaler ændrer ikke på sikkerheden
Sidste uges terrorangreb efter en koncert i Manchester får ikke lokale festivalformænd til at ændre på sikkerheden.
Da en selvmordbomber i sidste uge sprang sig selv i luften og tog 22 uskyldige personer med sig i døden efter en Ariana Grande-koncert i Manchester, var det ikke første gang, at koncertgæster blev ofre for terror.
I november 2015 mistede 89 mennesker livet, da en Eagles of Death Metal-koncert på spillestedet Bataclan i Paris blev udsat for et terrorangreb. Angrebene får dog ikke de to musikarrangementer Rock i Ringkøbing og Bork Havn Musikfestival til at ændre på sikkerheden.
- Det, der skete, i Manchester er tragisk under alle omstændigheder. Det kunne også ske i Ringkøbing, men vi har ikke ændret på noget ekstraordinært i sikkerheden, siger Jens Hebroe, formand for Rock i Ringkøbing, til Ringkøbing-Skjern Dagblad.
Formanden fortæller, at festivalen er opmærksom på sikkerheden, når der samles mange mennesker, men at der allerede er taget mange forholdsregler. Det laver de hvert år.
Risikovurderingen, der handler om sikkerhed, brand og redning, evakuering og fødevarekontrol, bliver sendt til politiet, hvilket har været nødvendigt siden år 2000. Dengang blev ni personer mast ihjel under en Peal Jam-koncert på Roskilde Festival.
- Vi skal ikke piske en stemning op, for det kan gøre mere skade en gavn. Vi har professionelle vagter på pladsen, og de tjekker alle tasker, som kommer ind på pladsen. Vi retter hele tiden sikkerheden til, og så følger vi politiets anbefalinger, siger Jens Hebroe til Dagbladet.
Formand afventer situation
Heller ikke hos Bork Havn Musikfestival har man lige nu tænkt sig at lave sikkerhedsmæssige ændringer. Festivalformand Elmar Haahr Hansen fortæller, at man afventer de andre festivalers tilgang til, hvordan sikkerheden kan skærpes fremadrettet.
- Vi ligger helt sidst i festivalsæsonen, så vi følger nøje med i, hvordan de mange andre festivaler griber sikkerheden an. Vi har god kontrol inde på festivalpladsen, men det vil være svært at holde øje med alle gæster på campingpladsen. Vi er selvfølgelig opmærksomme, siger Elmar Haahr Hansen til Dagbladet.
Normalt er der 15 dørmænd på Bork Havn Musikfestival, men i år har man uddannet 15 ekstra, så antallet kommer op på 30. Festivalformanden fortæller, at festivalens sikkerhedsvurdering i dag er på 50 sider, mens den i begyndelsen af 00'erne blot var to sider lang.
- Vi bliver hele tiden klogere på, hvordan festivalen kan gøres mere sikker, men jeg er ikke urolig for terror. Der er langt fra et stort stadion i England til en festival i Bork, siger Elmar Haahr Hansen til Dagbladet.