Blev mobbet og forsøgte selvmord: Mette vil gøre op med tabu om psykisk sygdom blandt unge
Mobning og ensomhed er tabubelagt, især når man er ung. Mette Frøkjær Pedersen oplevede det på egen krop, nu vil hun hjælpe andre unge ud af problemerne.
Mette var en stille pige. Hun sad meget alene på sit værelse. I 8. klasse flyttede hun skole, det betød to år med mobning og ensomhed.
- Det var hårdt. Jeg kunne høre, at de hviskede om mig. Jeg fik flere gange sms’er, hvor de skrev, at jeg ligeså godt kunne tage mit eget liv, fortæller Mette Frøkjær Pedersen.
De svære ungdomsår førte til, at opfordringen i sms´en efterhånden også blev Mettes eget ønske. Et ønske om at komme væk fra det liv, der ikke var sjovt at leve.
– Én gang ønskede jeg virkelig at dø. De øvrige forsøg var nok mest et råb om hjælp, siger Mette, når hun kigger tilbage i dag.
- Tankerne i hovedet fortalte mig, at jeg ikke var god nok. Jeg kun var til besvær for andre, fortæller Mette Frøkjær Pedersen.
Psykiatrisk behandling
Hun begyndte at pjække fra den skole, hun ikke havde det godt i. Det var starten på en glidebane i den forkerte retning af livet. Hun blev ramt af depression, angst, spiseforstyrrelse og PTSD. Hun fandt en mand, hun betroede sig til. Det forhold endte i overgreb og endnu et forsøg på selvmord.
Efter 12 overdoser blev Mette indlagt tre måneder på en psykiatrisk afdeling. En indlæggelse der hjalp hende. Hun havde haft det svært med relationer, derfor ville hun ikke belaste sine forældre med problemerne.
– De havde jo travlt med deres liv og arbejde, siger Mette.
På den psykiatriske afdeling var der altid nogen, der havde tid. Tid til at snakke om de problemer, der gjorde Mettes liv svært.
Efter indlæggelsen får Mette det bedre. Hun ser hvordan hendes jævnaldrende er på vej i livet, og beslutter sig for at kæmpe sig tilbage. Det gør hun med god hjælp fra sin tidligere kæreste og nuværende mand, Benjamin Pedersen, der har støttet hende meget.
I dag er hun fri af sine diagnoser. Hun er efter en svær tid startet på en uddannelse som pædagogisk assistent.
Fortæller med et formål
Mette Frøkjær Pedersen vil gerne dele sin historie med andre.
– Det vigtigt for mig at fortælle om min historie, da der er andre, der går og har det skidt. Det er vigtigt for mig at de ved, at de ikke er alene, siger Mette.
- Jeg tror der er mange, der udadtil går og føler sig normale, men indadtil går med svære og tunge tanker. Tanker og bekymringer om man er god nok, Tanker man holder for sig selv, fordi man er sårbar, fortæller Mette.
Hun har også en Facebookblog, hvor hun fortæller om sin vej tilbage til livet.
– Jeg vil gerne være med til at bryde de tabuer, der er er omkring ensomhed og psykisk sygdom, fortæller hun.
Mette Frøkjær Pedersen har det godt i dag. Hun kan stadig få tilbagefald, men nu har hun fået redskaber, så hun kan overvinde de svære perioder.
En ting er der gør, og i øvrigt altid har gjort hende glad, er sang og musik.
– Det betyder alt for mig, fortæller Mette, der nu også er begyndt at synge i kor igen.