Griseeksportører til krisemøde: Ministeren svarer ikke på vores opråb

Griseeksportører landet over er godt og grundigt trætte af de regler, der er på området. Men hverken fødevareministeren eller Fødevarestyrelsen har svaret på deres frustrationer.

Griseeksportører er godt og grundtigt trætte af de rigide regler, der er på området.
Griseeksportører er godt og grundtigt trætte af de rigide regler, der er på området.
Foto: Kasper Palsnov / Ritzau Scanpix

- Det er vel god skik at svare på en henvendelse, siger Lisbet Hommelhoff, der er formand i SamMark, der er en forening af svineeksportører.

Men griseeksportørene må tilsyneladende væbne sig med tålmodig. Nu har de i hvert fald ventet i 15 dage på fødevareminister Mogens Jensens svar. Foreningen skrev til ministeren den første august.

- Vi har samlet vores frustrationer og eksempler på episoder, hvor reglerne har spændt ben og sendt til ministeren og fødevarestyrelse, siger Lisbet Hommelhoff, fra SamSark, der varetager omkring 80 procent af landets svineproducenters interesser.

Fødevarministeret bekræfter, at de ikke har svaret foreningen endnu, men de kan forvente svar i den nærmeste fremtid.

Fødevareminister Mogens Jensen har tidligere fortalt, at han måske vil justere reglerne på området. 

Går ud over dyrevelfærden

I henvendelsen kritiserer foreningen den nye lovgivning, og den eksportportal, hvor griseeksportørerne skal føre logbog.

- Det er fyldt med fejl og så har vi simpelthen rigtig svært ved at få øje på god dyrevelfærd i reglerne, siger formand Lisbet Hommelhoff.

- Både dyrevelfærd og arbejdsmiljø har lidt rigtig meget under de her nye tiltag.

Carlo Vendelbo, der ejer svineeksportstalden Global Pigs ved Batum mellem Viborg og Rødding, har været godt gal i skralden over, at Fødevarestyrelsens meget rigide tolkning af EU-regler var tæt på at koste hans 680 grise livet.

Så han er glad for, at der nu kommer politisk fokus på området.

- Det er fuldstændig uholdbart lige nu. Og det har intet med dyrevelfærd at gøre, siger Carlo Vendelbo.

Nye regler spændte ben

Krisemødet afholdes blandt andet efter en episode, hvor griseeksportør Carlo Vendelbo stødte pande mod en mur af rigide regler.

Torsdag den 25. juli var lastbilen med de 680 grise på vej til Polen, men på grund af hedebølgen skulle Carlo Vendelbo holde en varmepause på seks timer i Tjele. Pausen betød, at transporttiden ville overstige de maksimale 24 timer.

Fødevarestyrelsen skulle derfor godkende et nyt afgangstidspunkt i logbogen, før grisene kunne komme afsted. Men styrelsen svarede, at det ville tage 48 timer - foruden weekenden - at godkende ændringen.

Samtidig siger reglerne også, at grisene maksimalt på stå i transportstalden i seks døgn – herefter skal de aflives. Og det var altså kun halvanden time før denne frist, at grisene blev solgt.

Carlo Vendelbo ender med at tabe 100.000 kroner på sagen, da grisene blev solgt billigere end normalt.

Ikke det der var meningen

Det var den daværende regering og Dansk Folkeparti, der vedtog de nye regler for eksportkontrollen. Selvsamme partier har efterfølgende til TV MIDTVEST kritiseret reglerne for at ramme skævt.

- Det er jo ikke det, der har været meningen med loven. Meningen har været bedre dyrevelfærd, og i det her tilfælde får vi det stik modsatte, siger Lise Bech, der er fødevareordfører for Dansk Folkeparti.

Også Liberal Alliance har udtalt, at reglerne skal gøres mere fleksible:

- Der er jo ikke særlig meget sund fornuft i det, og nogle gange så mangler dansk lovgivning jo bare sund fornuft fra den virkelige verden. Og nu råber den virkelige verden op, og så skal vi også reagere ved at lempe vilkårene og reglerne, mener Alex Vanopslagh, der er politisk leder for Liberal Alliance.

3:13
Carlo Vendelbos 680 grise har stået i en eksportstald i Tjele i fem døgn. Nu risikerer dyrene at blive aflivet på grund af en konflikt med fødevarestyrelsen