Tomme butikker skæmmer gågaderne
Der er mange lukkede døre og til leje-skilte i de midt- og vestjyske gågader. Og det bliver meget værre de kommende år, vurderer eksperter.
Hvis man går en tur gennem den lokale gågade, vil man højst sandsynligt støde på en eller flere tomme butikker.
I flere midt- og vestjyske byer er gågadegade-billedet præget af lukkede døre og til leje-skilte - i Herning er der for eksempel 12 tomme butikker i gågaden, og i Viborgs gågadesystem er der 10 tomme butikker.
- Det betyder, at der kommer til at mange liv. Og kunderne mangler de butikker, der er lukkede. Der bliver sådanne nogle tomme huller, som ikke er specielt hyggelige at kigge på, så det er jo trist, siger handelschef Helle Sørensen fra Viborg Handel.
Spøgelsesagtigt
Udover den generelle lavkonjunktur er butikkernes problem, at kunderne køber flere og flere varer på nettet. ICP - Institut for Center-Planlægning - vurderer, at mellem seks og otte procent af det danske butiksareal lige nu står tomt - det svarer til 750.000 kvadratmeter.
Og den stigende e-handel betyder, at tallet vil stige stort de kommende år.
- Det kan betyde, at byerne bliver lidt spøgelsesagtige. Hvis der ikke er nogle butikker, vil andre ting også forsvinde fra gadebilledet. Nogle af servicefunktionerne vil måske heller ikke finde det attraktivt at være til stede, siger administrerende direktør i ICP, Per Nyborg.
Han opfordrer butikkerne til at tage kampen op, så de også selv kan sælge deres varer på nettet. Derudover gælder det om at lokke kunderne i butikkerne ved hjælp af god service og gode oplevelser.
Interview med handelschef Helle Sørensen fra Viborg Handel: