Vold og trusler i Bonnet: Utrygge borgere laver vagtværn
Borgerne i landsbyen Bonnet føler sig utrygge over en 50-årig mand, som er sigtet at kaste og slå med jernstænger. Politiet siger, at der skal flere myndigheder til at løse situationen.
Et års vold og trusler har fået borgerne i den lille landsby Bonnet ved Lemvig til at føle sig magtesløse over for en enkelt beboer i byen.
De fortæller, at en 50-årig mand flere gange har kastet og slået med jernstænger, og borgerne tror, at han er psykisk syg. For to uger siden fik de nok. Så nu har de dannet et vagtværn, fordi de frygter, at volden vil fortsætte.
- Vi vil jo vise, at vores retssystem har svigtet. At man sender en psykisk syg mand hjem til de personer, han overfalder, det er jo forkert. Det er jo helt grotesk, siger Allan Berg, der bor i Bonnet.
Vagtværnet skal vise manden, at beboerne ikke længere vil finde sig i hans opførsel. De mødes hver aften klokken 19 på nabogrunden, hvor de holder til i en halv til en hel time.
- Det er som at bo i et fængsel
Maria Kiesby Damborg er mandens nærmeste nabo og bor klods op af ham. Hun er også den, der senest blev udsat for flyvende jernstænger.
Efter episoden blev manden varetægtsfængslet i fire uger, men han kærede kendelsen til landsretten, og halvandet døgn efter var han tilbage i Bonnet.
- Det er vigtigt, at det her ikke forsætter. Det er meget utrygt at være herude med al den vold og terrorisering, som vi egentligt føler, at det er, siger Maria Kiesby Damborg.
Det hele startede i juli i 2018, da manden blev anholdt for at slå sin genbo ned. Den samme genbo blev igen overfaldet og slået med en jernstang i september 2018.
Sagen er endnu ikke afgjort i retten, og ifølge Maria Kiesby Damborg er det under al kritik, at den ene sag har kørt over et år.
Allan Berg er også frustreret over situationen og den uafsluttede sag.
- Mange går rundt med en utryghed og nervøsitet og er bange for at gå udenfor. Man ved aldrig, hvornår han hopper ud og truer folk, siger han.
Midt- og Vestjyllands Politi oplyser, at man er opmærksom på problemet og understreger, at sagen ikke er droppet, selvom manden ikke længere er varetægtsfængslet.
- I alle sager er det sådan, at hvis man bliver løsladt efter at være varetægtsfængslet, så fortsætter sagen på fuldstændig normal vis, siger Ole Henriksen, politiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi.
En stille protest skal råbe myndighederne op
Vagtværnet er ifølge borgerne en ganske fredelig protest. De drikker kaffe og snakker, for det handler blot om at vise, at landsbyen står sammen. Der plejer at være 30 til 50 borgere hver aften.
Selvom en fjerdedel af landsbyen tropper op hver aften, mener de ikke, at det er deres opgave at tage hånd om manden.
- Vi har nogle behandlingssystemer, som skal tage sig af sådan en person. Det er jo ikke borgernes opgave at skulle stå og være dømmende, siger Allan Berg.
Midt- og Vestjyllands Politi er rykket ud flere gange, men de kan ikke løse problemerne i Bonnet alene.
- Der er jo flere myndigheder, der arbejder sammen om det her, og det er vi i gang med, siger Ole Henriksen, politiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi.
Den 50-årige mand ønsker ikke at tale med TV MIDTVEST, men han oplyser, at han føler, at borgernes protest er chikane og ærekrænkelse. Han skriver, at han ikke selv forfølger eller chikanerer nogen.
Allan Berg afviser blankt, at der er tale om chikane.
- I og med at vi bare står her og mødes på en anden grund, så ser jeg ikke, at det er anderledes end at mødes til en privatfest. Vi er her jo bare. Vi hverken generer ham ved at ringe på eller gøre noget. Vi står her bare, så kan han se os, siger han.
Tror du ikke, at han kan føle sig overvåget?
- Det kan han sikkert godt, men i og med at vi gør det på det samme tidspunkt om dagen, så ved han det selvfølgelig godt, at byen står sammen, siger Allan Berg.
Borgerne håber, at deres værn vil sætte fokus på et system, de ikke mener fungerer. De ønsker, at manden kommer i behandling, så de igen kan føle sig trygge i den lille landsby.
Lemvig Kommune ønsker ikke at kommentere sagen.