Dansk corona-app kan advare efter kontakt med smittet
Ny app til at opspore smitte med coronavirusset er udviklet med et særligt fokus på privatlivsbeskyttelse.
På et pressemøde i Det Kongelige Biblioteks Have præsenterer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag den længe ventede app til smartphones, som skal hjælpe med opspore smittede med coronavirus.
Appen har fået navnet "Smittestop".
- Kontaktopsporing er helt afgørende for at opspore og stoppe smittekæder. Appen er et godt våben til at bryde ukendte smittekæder, siger Magnus Heunicke.
- Vi ved eksempelvis, at der har været en smittet person ved en stor demonstration i København. Der vil den nye app være god til at opspore smittekæderne.
Med appen kan brugere give besked til andre brugere af appen, som man har været tæt på, hvis man bliver testet positiv med ny coronavirus.
Appen kan på den måde give besked til personer, som man ikke kender. Derefter kan de blive testet.
Beskytter privatlivet
Flere EU-lande har allerede lanceret forskellige sporingsapps, men den dansk app bliver altså først lanceret et godt stykke tid inde i genåbningen af Danmark.
Myndighederne har tidligere forklaret, at det skyldtes, at man ville sikre sig, at appen beskytter danskernes privatliv, og det er der også lagt vægt på i den endelige app.
Appen bruger teknologi fra Apple og Google, som er udviklet med et særligt fokus på privatlivsbeskyttelse.
Der er bred opbakning til smittesporingsappen blandt de politiske partier. De gælder Venstre, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative, Liberal Alliance, Alternativet og løsgængeren Susanne Zimmer.
Mange partier har netop lagt vægt på datasikkerhed og privatliv.
- Da det første oplæg til den nye app blev lagt frem, var Enhedslisten meget skeptisk. Det var vi, fordi den baserede sig på central opbevaring af data. Vi mener, at det er ekstremt vigtigt, at vi respekterer folks privatliv og datasikkerhed, siger Enhedslistens Peder Hvelplund.
- Nu er det lykkedes at få en løsning, hvor der er lokal lagring af data. Men det er en løsning, som samtidig er brugbar og effektiv i forhold til at stoppe smittekæder.
Camilla Gregersen fra Dataetisk Råd siger, at den nye app trygt kan downloades, da den respekterer folks privatliv:
- Man har lyttet til os, og man har valgt en løsning, som sikrer borgernes privatliv. Som ikke går på kompromis med privatlivet, men som faktisk sikrer det. Jeg håber, at mange vil føle sig trygge ved den nye app og downloade den.
Hun tilføjer, at hun selv har downloadet appen.
Det er frivilligt, om man vil downloade og bruge appen.