Genåbning: Restauratører frygter, at de kun får lov til at åbne delvist
Caféer og restauranter står landet over tomme, men de kan måske snart åbne op igen.
Om bare fem dage ventes det næste skridt i genåbningen af Danmark, og restauranter og cafeer kommer måske med på listen.
Lige nu venter de spændt på regeringens besked og håber på, at de får lov til at åbne for gæster både ude og inde. For det er ikke kun nok at åbne delvist op, som flere ellers har nævnt som en mulighed, siger siger restauratør ved Nytorv 11 i Viborg, Kim Bach Thomsen.
- Jeg håber på, vi får lov til at åbne fuldt ud. For hvis ikke vi gør det, så kan jeg godt se, at så får vi noget af et problem, siger han.
Her klarer de sig lige nu igennem med takeaway, mens det meste af personalet er sendt hjem med lønkompensation. Den største frygt lige nu er, at de kun får lov til at genåbne delvist.
- Hvis man går ind og siger, at vi må åbne 50 procent, eller vi udelukkende må åbne vores udeservering, og man så begynder at skære i de hjælpepakker, vi har, så er vi dødsdømte, slår han fast.
Lever af takeaway
En anden mand der håber, at han kan få lov til at åbne helt er ejeren af Café & Restaurant Gyldendal Havn i Vestsalling, Toke Jensen.
- Jeg vil lige så gerne have, at vi også får åbnet indendørs. For trods alt så vil det ikke være særligt godt at sidde udenfor i regnvejr og spise et stjerneskud, siger han.
Han får det lige nu til at løbe rundt ved at sælge softice og takeaway.
- Jeg har ikke så meget ud af det selv, men alene det at kunne yde den service og vise, at vi kan holde åben, det var det hele værd, forklarer Toke Jensen.
Forsvarlig genåbning
Begge restauratører mener, at de kan åbne uden at gå på kompromis med sikkerheden.
- Uden at være ekspert, så synes jeg godt, man vil kunne forsvare det lige så vel som alle mulige andre ting, der er åbne, hvor folk de kommer, siger Toke Jensen.
Og vil de bare gerne have besked på, hvornår de igen kan slå dørene op.
- Det begynder at stramme til, hvis man kan sige det sådan. Så vi vil rigtig gerne vide noget og helst så hurtigt som muligt, siger Kim Bach Thomsen.