Hoteller og restauranter føler sig overset i genåbningsplan: Helle har nu været nødsaget til at dreje nøglen om

For en restauratør i Struer har det seneste år været så hårdt, at hun nu har været nødt til at opgive sin drøm.

0:22
For Helle Riise Bott i Struer har coronanedlukningen haft den yderste konsekvens. Hun har været nødt til at dreje nøglen om i sin café. - Jeg kunne ikke sove for det om natten, siger hun.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Mens butikker fra mandag kan genåbne i hele landet, og liberale erhverv som frisører og massører står til at blive de næste i rækken til en genåbning, så føler restauranterne og hotellerne sig fuldstændig overset.

Det er nemlig endnu uvist, hvornår de igen kan invitere gæster ind i restauranter og caféer.

For Helle Riise Bott i Struer har det haft den yderste konsekvens. Hun har været nødt til at dreje nøglen om i sin café Bott.

-  Jeg har valgt at lukke cafeen og ikke starte op igen, når Mette Frederiksen tillader det, og det er udelukkende på grund af økonomi, jeg lukker ned, siger hun til TV MIDTVEST. 

-  Min mand er også selvstændig, og vi har næsten ikke haft nogen løn, det seneste år. Og jeg kunne mærke, at jeg ikke kunne sove godt om natten.

For hende handler det om at stoppe, mens legen er god, også selvom konsekvensen så har været at sige farvel til den café, hun selv omtaler som 'sit barn'.

- Jeg bliver også bare nødt til at tænke på mig selv. Det er trist, men der er ikke noget at gøre ved det. Jeg har gået nogle lange ture, tænkt over det og været ked af det. Men jeg har også været nødt til at tænke på det gode ved at lukke. Det er så at have mere tid til familie og til venner, siger hun. 

Beslutningen om at lukke sin café meldte hun ud på sin Facebook-side, og siden er hun blevet overdynget med kommentarer fra bekendte og tidligere kunder. Flere end 150 har kommenteret hendes opslag. 

- Jeg kom hjem i går og havde slet ikke set de svar på Facebook, og så fortalte min mand, at der var kommet en masse kommentarer. Det gjorde virkelig meget at se, at jeg har betydet så meget for alle de mennesker, siger Helle Riise Bott.

Netop restaurationsbranchen er én af dem, der har været suverænt hårdest ramt af fyringer i kølvandet på COVID-19. I løbet af 2020 faldt antallet af ansatte i branchen med 18 %

Mens der var 116.000 ansatte i branchen i december 2019, så var tallet faldet til 95.000 i december 2020.

Mens mange restauranter gennem nedlukningen har tænkt i nye baner, såsom eksempelvis at lave take away, så fravalgte Helle Riise Bott den løsning.

- Det kan godt være, der er nogen, som synes, jeg skulle have gjort noget mere i take away, men jeg tror bare, at folk selv laver mad derhjemme.

Menukortet på Café Bott bestod primært i kaffe og kager.

- Nu må jeg håbe, der er nogen, der kan bruge mig et andet sted, afslutter Helle Riise Bott.

2:49
Cafe i Struer drejer nøglen pga corona. Hele branchen spejder forgæves efter lys for enden af tunnellen.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST