Ida blev omskolet til corona-sygeplejerske: Det hårdeste er værnemidlerne og savnet af pårørende
For en måned siden blev mange sygeplejersker omskolet, så de kunne hjælpe til på intensivafdelingerne på landets sygehusene og dermed arbejde med de sygeste corona-patienter.
I 35 år har Ida Uldahl arbejdet som sygeplejerske. Normalt som anæstesisygeplejerske på operationsstuen, hvor hun bedøver patienterne. Men for en måned siden fik hun et nyt arbejdsområde og blev oplært til også at kunne arbejde på intensivafdelingen med corona-patienter.
Her arbejder hun med kritisk syge patienter i respirator. Hun giver medicin, holder øje med blodtryk og puls og sørger for patienternes personlige pleje. Et arbejde, der kræver, at hun er iført værnemidler fra top til tå.
- Det er hårdt for mig, for det er varmt, og man er helt lukket inde, og brillerne kan dugge til. Eksempelvis, når patienten skal vendes om, og jeg har meget tøj på, så bliver det meget varmt. Alt det ekstra tøj og udstyr giver ekstra arbejde. Det er sådan set det, der fylder mest i hverdagen, siger Ida Uldahl.
Dem, der arbejder på intensiv med corona-patienterne, har hat, handsker, mundbind, kitler og visir eller briller på. Netop på grund af de mange værnemidler har de på Regionshospitalet i Viborg lavet en regel om, at personalet kun må arbejde i tre timer i træk i værnemidler.
- Man plejer kun at have vagtskifte fra dagvagt til aftenvagt og så til nattevagt, så her er der flere skift. Når man har værnemidler på, er det varmt og upraktisk at arbejde i, og man har en tætsluttende maske på, som det kan være hårdt at trække vejret igennem i mange timer, siger oversygeplejerske Christine Dragsbæk fra operation- og intensivafdelingerne på Regionshospital Viborg.
Svært at skabe tryghed, når man ligner en rummand
Inden Ida Uldahl går ind til en corona-patient, skal hun iføre sig alle værnemidlerne. Det betyder, at patienterne kun ser sundhedspersonalet, når de er helt dækket til. Og det har været en af de allerstørste udfordringer for den erfarende sygeplejerske.
- Vi går der og ligner næsten rummænd med navn skrevet på visiret i panden. Og så er det svært at skabe tryghed overfor patienterne. Vi kan jo knap kende hinanden som personale, og for patienterne er det også svært, fordi hver tredje time kommer et nyt menneske ind.
Men værnemidlerne gør, at Ida Uldahl kan komme helt tæt på patienterne uden at blive smittet. Det er især vigtigt, når patienterne ligger i respirator, for så kan de ikke tale, da de har en slange i halsen.
- Vi skaber trygheden ved at være fysisk tæt på dem og fortæller dem, at vi er her. Når de er i respirator kan de ikke kommunikere, så de skal kunne se, hvor jeg er. Vi ved alle, at hvis vi får svært ved at trække vejret, så bliver man meget bange, så min største og vigtigste opgave er at skabe ro ved at være fysisk tilstede og være tæt på patienten, fortæller Ida Uldahl.
I de tre timer, som Ida Uldahl arbejder med værnemidlerne på, må hun ikke røre ved sit ansigt eller spise og drikke.
- Det er dejligt at komme ud fra stuen, for det er altså ret varmt at have på. Man er også ret tørstig, for vi får hverken vådt eller tørt i de tre timer. Det kan også godt være, at man lige trænger til at klø næsen, for vi har ikke vores hænder oppe i ansigtet. Så klør næsen, mens man er derinde, så er det bare ærgerligt.
Det hårdeste er savnet af de pårørende
For Ida Uldahl er værnemidlerne dog ikke den største udfordring. Det er i stedet, at de intensive corona-patienter er totalt isolerede og derfor ikke må få besøg af deres pårørende.
- Det har været hårdt at se på. Det rammer mig dybt, for normalt er det fuldstændig naturligt, at pårørende må være der. Hvis det var mig selv, ville jeg være frygtelig ked af det.
På afdelingen har personalet forsøgt at finde alternative metoder, så patienterne kan have en smugle kontakt med deres pårørende.
- Vi har prøvet at være lidt kreative, så vi har blandt andet brugt facetime på telefonen en del, og det har været godt for både pårørende og patienter, siger Ida Uldahl.
Klar til udrykning igen
På sygehuset i Viborg forberedte de sig på det værste i begyndelsen af corona-pandemine, men ind til nu er det heldigvis ikke gået så galt. Sygehuset har plads til 20 corona-patienter, men lige nu er der kun fire patienter indlagt med Covid-19. Det betyder også, at Ida Uldahl er tilbage i sin vante stilling, hvor hun bedøver patienter.
- Jeg er rigtig stolt over det, for vi var bare klar til, at patienterne kunne komme, men heldigvis kom der jo ikke så mange. Men hvis der kommer nye corona-patienter i nat, så skal jeg måske på intensiv i morgen. Så træder jeg bare ind i den rolle igen. Vi er enormt omstillingsparate som sygeplejersker.