Konkret genåbningsplan ligger langt ude i fremtiden

Der kan gå flere uger, inden en samlet plan for genåbning er klar. Det møder kritik fra partier i blå blok.

20210224-202051-L-1920x1280we
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Der vil umiddelbart gå en rum tid, inden regeringen fremlægger en plan for den mere langsigtede genåbning af Danmark oven på den hårde nedlukning, der i december blev indført for at mindske smitten med covid-19 i Danmark.

Politiske forhandlinger om en langsigtet plan blev varslet for ti dage siden. Forhandlingerne er dog struktureret sådan, at partierne skal mødes med statsministeren et efter et. Og de sidste partier er først indkaldt til den 12. marts.

Det afføder kritik fra de tre største partier i blå blok.

- Jeg er ikke i tvivl om, at både jeg og mine kolleger stiller op dag og nat for at forhandle de her ting.

- Der er ikke nogen grund til at lade det vare flere uger, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen mandag, lige inden han som første partileder går ind til drøftelser med statsminister Mette Frederiksen (S) i Statsministeriet.

Tirsdag morgen skal Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til drøftelser med statsministeren.

- Vi synes, det går alt for langsomt, siger han.

I sidste uge endte partierne i blå blok med at stå uden for aftalen om genåbningen i den næste tid.

Det førte til hårde ord fra de blå partier om, at regeringen reelt ikke var villig til at forhandle om noget som helst.

- Jeg har da den frygt, at det møde, jeg skal til i morgen tidlig, er en del af en skueproces.

- At det bare handler om, at regeringen prøver at vise befolkningen, "se, hvor vi inddrager partierne, se hvor vi har en dialog om tingene”, siger Kristian Thulesen Dahl.

Også De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er kritisk. Han skal til drøftelser 10. marts.

- Jeg synes, at det er meget voldsomt, at vi skal bruge 14 dage på at høre, hvad partierne synes. Vi skal jo videre. Jeg synes godt nok, det er at trække den lige smart nok, siger Søren Pape Poulsen.

- Hvis dette her betyder, at vi efter to uger først skal samles og finde ud af, hvad der skal regnes på, og så kommer der en snak om det og så videre, så kan der jo gå meget lang tid.

Når partierne har været til drøftelser enkeltvis, må det forventes, at der skal regnes på eventuelle scenarier og så derefter være samlede forhandlinger.

Dermed vil der mindst gå flere uger, inden der ligger en langsigtet, færdigforhandlet politisk aftale om en plan. Og så er kalenderen alligevel tæt på maj, hvor vacciner forventes at have løst store dele af problemet.

Efter at have været til drøftelser mandag ser Jakob Ellemann-Jensen positive takter fra statsministeren i forhold til at lytte til den langsigtede plan for en genåbning, som Venstre fremlagde i weekenden.

- Jeg hører egentlig en lydhørhed over for denne her plan. Når vi taler om den helt nære korte bane, har vi et forskelligt ambitionsniveau i forhold til, hvor meget vi gerne havde set åbnet i dag.

- Men det med at lave 14 dages intervaller frem mod det tidspunkt, hvor alle over 50 år har fået tilbud om en vaccine, har vi sådan set en fælles forståelse af, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen siger dog, at "ambitionen om mere tempo i forhandlingerne, den halter det lidt mere med".

Søren Pape Poulsen mener, at befolkningen har brug for en plan.

- Vi har unge, der mistrives, virksomheder, der bløder. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at der bliver tændt nogle lys, om nogenlunde hvornår tingene kan åbnes, siger han.

Hos Dansk Industri har man længe efterspurgt en mere konkret, langsigtet plan, så erhvervslivet har noget at forholde sig til.

- Vi er naturligvis meget tilfredse med, at også regeringen nu vil have en samlet plan, og vi har brug for, at den kommer hurtigst muligt.

- Det er enormt vigtigt, at der hurtigt kommer nogle konkrete holdepunkter i planen, så vi ved, hvad der kommer til at ske, og så vi kan forberede os, skriver politisk direktør i DI, Emil Fannike Kiær, i en kommentar.