Styrtblødende Hjerl Hede åbner dørene – håber på en lille ”skærv”
Alle huse og toiletter er lukket ned, men friluftsmuseet har valgt at lade folk bruge området til gåture.
Friluftsmuseet Hjerl Hede er i store økonomiske vanskeligheder.
Coronakrisen har lukket store dele af landet ned, og Hjerl Hede er en af de kulturinstitutioner, der lige nu taber mange penge på manglende billetsalg.
Ingeborg Svennevig, der er direktør på de kulturhistoriske museer i Holstebro Kommune, vurderer, at museet allerede mangler billetindtægter for halvanden millioner kroner.
- Vi styrtbløder penge. Vi mangler så meget indtjening allerede, og vi kan kun se angstbævende på det år, vi går i møde lige nu. Hvis vi ikke får en rigtig god sommersæson, så bliver vi nødt til at se på, hvor mange museer, vi kan holde åbent. Det bliver grimt, siger hun.
Alle må komme ind gratis
Men selvom alle de gamle huse, toiletter og billetsalg på Hjerl Hede er lukket, så går der stadigvæk folk rundt på området.
Det skyldes, at Hjerl Hede har valgt at fortælle gæsterne om en alternativ måde at komme ind på friluftsmuseet på.
- Man kan godt gå herind og nyde det skønne område med de her fantastiske huse fra hele Danmark. Det synes vi godt, vi kunne tilllade os at tilbyde befolkningen, siger Ingeborg Svennevig.
Beslutningen om at åbne området ved Hjerl Hede for offentligheden skyldes ikke udelukkende en lyst til at formidle Danmarkshistorie. Ved indgangen og på Facebook har museet opfordret til, at de besøgende, der benytter sig af området, donerer et valgfrit beløb til museet via Mobile Pay.
- Man må meget gerne må give en skærv, hvis man har lyst til det, siger Ingeborg Svennevig.
12.000 kroner i donationer
Siden den 1. april har gæsterne i området overført 12.000 kroner til Hjerl Hede. Og hver en krone, tager Ingeborg Svennevig imod med stor glæde.
- Jeg vil gerne sige tusind tak til dem, der gider at give nogle penge, selvom de ikke skal. Hvor der skulle stå 0 kroner, står der nu 12.000 kroner. Det er storslået, siger hun.
Selvom de 12.000 kroner langtfra gør op for den tabte indtjening, fastholder Ingeborg Svennevig, at det gør en forskel.
- Det gør, at vi kan mærke, folk synes, Hjerl Hede er et fedt sted, de gerne vil give lidt for at sikre, at vi også er her i fremtiden, siger hun.
Og det bliver nødvendigt, spår museumsdirektøren:
- Det gælder over hele samfundspaletten. Vi skal alle sammen give lidt i år for at sikre, at alt det, vi elsker, kan bestå.
Selvom Hjerl Hede håber på at kunne byde betalende gæster velkommen til sommer, så fortæller Ingeborg Svennevig, at det allerede nu er besluttet, at museets måde at formidle historie på bliver anderledes, end den plejer.
- Vi har 500 frivillige, der plejer at komme og hjælpe med at gøre historien levende. Men mange af dem er i risikogruppen i forhold til coronavirus. Derfor gør vi noget helt andet, men det bliver også fedt, siger hun.