Politikere og tidligere ansatte reagerer på fyring af direktør
Det skattefinansierede Erhvervshus Midtjylland har fyret sin direktør efter flere møgsager. TV MIDTVEST liveblogger om sagen.
Torsdag eftermiddag har en enig bestyrelse fyret direktør Erik Krarup.
Fyringen sker efter, at der er blevet lavet en intern undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, og at TV MIDTVEST har fortalt om flere eksempler på det.
Formand Ib Lauritsen understreger, at problemerne med det psykiske arbejdsmiljø ikke alene er knyttet til topledelsen.
- Den foreløbige undersøgelse bekræfter, at der er alvorlige problemer med både ledelse og organisationskultur. Det smerter mig at konstatere, at for mange medarbejdere i for lang tid har lidt under kritisable arbejdsforhold, siger bestyrelsesformanden i en pressemeddelelse.
Livebloggen lukker
Fredag morgen klokken ni blev alle medarbejderne i Erhvervshus Midtjylland informeret om, at direktør Erik Krarup er blevet fyret.
Fyringen sker efter, at TV MIDTVEST i begyndelsen af maj kunne fortælle, at flere nuværende og tidligere medarbejdere har kontaktet bestyrelsen med hård kritik af den øverste ledelse, som de mente var skyld i et dårligt psykisk arbejdsmiljø.
I livebloggen kan du læse meget mere om sagen i Erhvervshus Midtjylland og læse reaktioner fra både bestyrelsesformanden, tidligere medarbejdere og politikere angående fyringen.
Borgmester: Vi bakker op om beslutningen
Erhvervshus Midtjylland er blandt andet finansieret af de 19 kommuner, der er i Region Midtjylland - heriblandt Herning Kommune.
Her støtter borgmester Dorte West beslutningen om at fyre Erik Krarup.
- Vi bakker op om den beslutning, der er blevet truffet. Bestyrelsen har kigget i undersøgelsen, og de har haft en bekymring for omfanget.
På spørgsmålet om, om der er gjort noget tids nok, når det har stået på i flere år, svarer borgmesteren:
- Man kan altid vurdere, om man skulle have taget fat i det tidligere. Det er der noget, der tyder på, at man skulle have gjort. Det er altid nemt at konstatere i bagklogskabens lys, og det er der nok også nogle, der er ærlige over, at man ikke har gjort, men nu handler det om at komme videre derfra.
- Det er da ekstra ærligt, når det er godt arbejdsmiljø, de vejleder i. Men uanset hvilken arbejdsplads, man arbejder på, så skal man sikre, at der er godt arbejdsmiljø - ligegyldigt om den er finansieret af kommunale støttekroner eller ej.
Ingen kommentar fra direktør
TV MIDTVEST har fredag forsøgt at få en kommentar fra den nu tidligere direktør Erik Krarup, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
I vores dækning den seneste måned om arbejdsmiljøet i Erhvervshus Midtjylland har TV MIDTVEST ad flere omgange tilbudt Erik Krarup at stille op til interview. I den forbindelse har vi forelagt ham kritikken, der er rettet mod den øverste ledelse i Erhvervshus Midtjylland.
Men det er ikke lykkedes at blive enige om præmissen for et interview.
Bestyrelsesformanden: - Vi er ikke færdige
I dag har bestyrelsesformand i Erhvervshus Midtjylland Ib Lauritsen (V) fortalt de godt 70 medarbejdere i erhvervshuset, at direktør Erik Krarup er blevet fyret.
- Undersøgelsen kalder på meget hurtig handling, i forhold til at få det her løst. Hurtige handlinger kalder også på erkendelse. Der er man nogle gange nødt til at sige, at der skal ske noget helt nyt, siger bestyrelsesformanden.
Fyringen sker, efter at det eksterne konsulentfirma Komponent har færdiggjort første del af en undersøgelse, der skulle kortlægge det psykiske arbejdsmiljø i erhvervshuset.
- Jeg er måske overrasket over omfanget, og det kalder endnu mere på, at vi er nødt til at handle.
Har I gjort det, der skal til nu, ved at afskedige Erik Krarup?
- Det er utrolig svært at vurdere, hvornår en bestyrelse har gjort det, der skal til. Jeg har et billede af, at vi er nødt til meget hurtigt at have sat en midlertidig løsning ind med en ny direktør.
- Derefter skal vi få styr på, hvordan organisationen skal bygges op. Men jeg er sikker på, at vi ikke er færdige, siger bestyrelsesformanden.
Hvad er Erhvervshus Midtjylland?
Der ligger erhvervshuse placeret rundt i hele landet. Erhvervshus Midtjylland rådgiver hvert år over 5000 virksomheder.
Erhvervshus Midtjylland er offentligt finansieret. Pengene kommer fra de 19 kommuner, der er i Region Midtjylland. I alt får erhvervshuset 41,679 millioner kroner - de 18,218 millioner er betalt af kommuner i Midt- og Vestjylland.
Erhvervshuset har kontorer i Aarhus, Horsens og Herning, hvor i alt cirka 75 ansatte er beskæftiget.
Siden 2007 har direktør Erik Krarup været i spidsen for det hele. Han blev fyret i maj 2024.
Karaktermord mod organisation og direktør
TV MIDTVEST har talt med Søren Olesen (DF), der er tidligere bestyrelsesformand for Erhvervshus Midtjylland. Han var formand for to år siden.
Om dagens fyring siger han:
- Jeg anerkender ikke, at det her er noget, der har stået på i flere år. Jeg anerkender endda ikke nødvendigvis præmissen. Jeg mener, at det her er et karaktermord mod en organisation og en direktør, som jeg nu kan se, at man så har fyret.
Han mener dermed ikke, at der har været et dårligt psykisk arbejdsmiljø i erhvervscentret, selvom rapporten fra det eksterne konsulentfirma Komponent konkluderer, at det har stået på i flere år.
- Bare fordi en løgn bliver gentaget tilpas mange gange, så bliver det ikke til en sandhed.
Så du mener ikke, at der har været udfordringer, og at du har håndteret eventuelle ting, der måtte være, som du skulle i din tid?
- Der var ikke udfordringer på mit tidspunkt. Fordi hvis der havde været udfordringer på det tidspunkt - og jeg anerkender ikke engang, at de er der for nuværende, men hvis der havde været udfordringer på det tidspunkt, så havde der været mulighed for i de anonyme APV’er på arbejdspladsen at tilkendegive det.
Sådan vil de løse problemerne
I Erhvervshus Midtjyllands pressemeddelelse skriver de, at følgende initiativer sættes i gang med det samme:
• Der etableres en ny samarbejdsorganisation med en forretningsorden, der understøtter et tillidsfuldt og tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.
• Der etableres en ny arbejdsmiljøorganisation med repræsentanter fra alle fysiske arbejdspladser.
• Der etableres en ny whistleblowerordning, så medarbejderne får mulighed for at indberette anonymt til en ekstern part.
• Der skal øjeblikkeligt udarbejdes en konkret handleplan for genetablering af et godt psykisk arbejdsmiljø i hele organisationen.
• Der tilknyttes øjeblikkelig ekstern bistand, der kan varetage den midlertidige ledelse af Erhvervshus Midtjylland og stå i spidsen for arbejdet med at genoprette det psykiske arbejdsmiljø, indtil en ny direktør er ansat.
• Der oprettes et tilbud, hvor alle medarbejdere efter ønske kan få hjælp og støtte til igen at trives på arbejdspladsen.
Bestyrelser har et ansvar
Ligesom sin tidligere kollega sætter Palle Brun Nielsen også spørgsmålstegn ved om bestyrelsen har reageret tidsnok.
- Jeg sidder stadigvæk og tænker, at ’er den bestyrelsesmæssigt rigtigt håndteret?’. Nu angrer bestyrelsesformanden, men han har været med til at forsinke processen.
Derudover mener Palle Brun Nielsen, der tidligere har været afdelingsleder i Erhvervshus Midtjylland, at sagen er et eksempel på det ansvar, en bestyrelse har i en virksomhed.
- Jeg sidder ikke tilbage med en hoverende følelse. Jeg tænker mere, at man som bestyrelse skal tænke over, hvad det er for et ansvar, man har – uanset om det er Erhvervshus Midtjylland eller et andet sted.
TV MIDTVEST arbejder på at få en kommentar fra bestyrelsesformand Ib Lauritsen.
Var i tvivl om, om det blev en realitet
En anden tidligere medarbejder, der er stået frem til TV MIDTVEST og har fortalt om arbejdsmiljøet i Erhvervshus Midtjylland, er Palle Brun Nielsen:
- Jeg synes, at det var retfærdighed, men jeg var i tvivl om, om det blev en realitet.
Dog er det ikke udelukkende en god følelse, han sidder tilbage med efter dagens nyhed.
- Hvis jeg som medarbejder sad der stadigvæk, så skulle der hele tiden løbende følges op på det. Der skal være meget mere fokus på medarbejdernes ve og vel. Der skal en i spidsen for dem, som udviser alt det, som Erik (Krarup, den nu fyrede direktør red.) ikke viste. En som udviser tro og tillid og behandler medarbejderne med respekt, siger han og fortsætter:
- Vedkommende, der bliver sat i spidsen for dem, får en kæmpe opgave. Der er et hold, der skal samles igen.
TV MIDTVEST forsøger at få en kommentar fra direktør Erik Krarup, men han har indtil nu ikke besvaret sin telefon.
Har stået på i flere år
Det dårlige psykiske arbejdsmiljø er ikke nogen nyhed hos Erhvervshus Midtjylland.
Det slår konklusionen i den rapport, som det eksterne konsulentfirma Komponent har lavet, fast.
Rapporten konkluderer, at problemerne har stået på i flere år. Blandt andet står der, at "omkring halvdelen af medarbejderne i konsulentafdelingen oplever, at ledelsestilgangen skaber utryghed og frygt."
Samtidig fortæller omkring halvdelen i konsulentafdelingen, at "det primære fokus på mikromanagement og kontrolledelse opleves som manglende tillid til medarbejderne."
Til sidst i rapporten står der også, at "et flertal af konsulenterne oplever, at frygten for krænkende handlinger negativt påvirker deres trivsel."