OVERBLIK: Ny aftale hjælper købmænd og folk med gasfyr
Der er flere gode takter i ny aftale om inflationshjælp, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.
Købmænd, gasfyrsejere og bagere kan for en stund ånde lettet op.
Fredag har regeringen sammen med et stort flertal af Folketingets partier præsenteret en ny inflationsaftale, der blandt andet byder på en økonomisk håndsrækning til både virksomheder og private.
Det fremgår af aftaleteksten til den 2,4 milliardkroner dyre aftale, som alle partier på nær Enhedslisten, De Konservative og Liberal Alliance er med i.
Partierne er blandt andet blevet enige om at afsætte 75 millioner kroner til mindre dagligvarebutikker og andre energiudsatte fødevarebutikker i de mindre byer.
Derudover er også afsat 200 millioner kroner til en afkoblingsordning og fjernvarmepulje, som skal hjælpe borgere med at få udskiftet deres gasfyr. Det skal blandt andet ske gennem mere fjernvarme og flere varmepumper.
Holder hånden under livsnerver
Hos Landdistrikternes Fællesråd vækker aftalen glæde.
- Som i alle andre dele af landet kæmper både borgere og virksomheder i landdistrikterne med at få budgetterne til at hænge sammen. Derfor er det godt og vigtigt, at der nu kommer en håndsrækning fra et bredt flertal i Folketinget, siger Steffen Damsgaard, der er formand i interesseorganisationen og medlem af byrådet i Lemvig Kommune for Venstre.
Han peger blandt andet på hjælp til små butikker som særlig vigtig:
- Dagligvarebutikker, slagtere og bagere i de mindre byer er helt afgørende for sammenhængskraften lokalt og fungerer som en livsnerve i landsbyerne.
Derudover fremhæver Landdistrikternes Fællesråd, at aftalen også indebærer en udskydning af betalingsfrister og A-skat og AM-bidrag for alle virksomheder med henblik på at forbedre likviditeten.
- Mange mindre virksomheder kæmper stadig med coronalån og sammen med den stigende inflation og energipriser på himmelflugt, har det skabt den perfekte storm, lyder det fra Damsgaard i pressemeddelelsen.
Aftalen er blandt andet finansieret ved, at gennemføre EU-forordningens indtægtsloft og solidaritetsbidrag, mens aftalepartierne også er enige om at udmønte cirka 0,6 milliarder kroner fra de generelle reserver afsat på det tidligere fremsatte finanslovsforslag fra august 2022.