Danmarks første kvindelige general: - Ingen forskel på om man har en tap eller ej
Dette er et portræt i TV MIDTVESTs portrætserie ’Enestående’, hvor vi sætter fokus på fem midt- og vestjyder.
Lone Træholt, som bor i Virksund nord for Skive, skrev sig ind i historiebøgerne, da hun blev udnævnt til den første kvindelige general i det danske forsvar.
Hun har gennem hele sin karriere været overbevist om, at det ikke er afgørende om, man er mand eller kvinde, når en opgave skal løses.
- Jeg skrev engang en artikel til mit eget skoleblad, fordi det jo var en lidt særlig karriere, jeg havde. Og jeg skrev, jeg simpelthen ikke kunne forstå, at det gør en forskel, om man har en tap eller ej i forhold til den opgave, der skal løses. For det er jo ikke den, man skal bruge til at løse opgaven med, husker Lone Træholt tilbage.
I 2016 fik Lone Træholt titlen som chef for Flyvevåbnets Taktiske Stab ved en ceremoni på Flyvestation Karup, og hun blev dermed den første kvinde, der blev brigadegeneral i Danmark. I dag er hun 60 år og pensioneret, men hun kæmper stadig for, at flere kvinder skal vælge en karriere i forsvaret.
- Forsvaret er nysgerrige på, om der er noget, vi ikke har forstået for at rekruttere og fastholde kvinder, siger Lone Træholt.
Frygt for at skade kvinders livmoder
Lone Træholt har været ansat i forsvaret i de seneste 40 år. I 1978 var der fire piger, der startede på holdet som karriereofficer. Men Lone Træholt var den eneste af dem, der færdiggjorde uddannelsen på normeret tid og blev udnævnt til premierløjtnant af linjen 1. juni 1983.
- På det tidspunkt var der i forsvaret en udbredt opfattelse blandt mange, at militæret er for mænd, og der var mange, der slet ikke kunne se, at kvinder skulle være der, da de var alt for utilregnelige og ikke stærke eller stabile nok, fortæller Lone Træholt.
Hun husker tilbage på regler om, at kvinder ikke måtte springe mere end tre meter ned eller kravle for meget i grøfter af frygt for at skade livmoderen.
- Det var i 1970’erne. Der ændrede sig lidt i 1980’erne. Og først i 90’erne ændrede det sig, og alle uddannelser blev for begge køn, siger Lone Træholt.
Udfordringerne ved at være mor og arbejde i forsvaret
Gennem hele sit arbejdsliv i forsvaret har der kun været få gange, hvor den jyske kvinde har været i tvivl om valget som karrierekvinde i forsvaret.
- Da vi boede i Tyskland, og jeg var blevet både mor og bonusmor, var der den første Irak-krig, og vi blev sendt afsted. Ikke i krig, men for NATO, men vi var alligevel så tæt på, at vi kunne se bombningerne. Da gik det op for mig, at det her jo ikke er for sjovt. Det blev lige pludselig meget konkret for mig, hvad det var, jeg egentlig lavede, og alvoren gik op for mig, husker Lone Træholt tilbage.
I dag synes hun stadigvæk, det var det rigtige, hun valgte, men det har også haft sin pris.
- Jeg kan jo ikke sige, hvordan det havde været, hvis jeg havde haft en anden karriere. Men jeg har jo været gift nogle gange, så jeg kan ikke sige, at jeg har haft stort held med det, siger hun.
Alligevel håber hun, at der i fremtiden kommer større mangfoldighed i Flyvevåbnet, og at hun med sin karriere kan inspirere andre – især kvinder.
- Det, jeg siger til de unge kvinder i dag, er, at de skal lade være med at tro, at de kan nå alt. De kan nå det hele på et tidspunkt, men de skal vente og gøre tingene, når der er tid.