Folk skal ikke være bekymrede, siger direktøren for Kriminalforsorgen

Et nyt fængsel i Viborg Kommune bliver ikke til gene for de lokale - snarere tværtimod, mener direktøren for alle landets fængsler.

Ina Eliasen er direktør for Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler og fører tilsyn med dømte.
Ina Eliasen er direktør for Kriminalforsorgen, der driver landets fængsler og fører tilsyn med dømte.
Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Lukkede fængsler skaber ikke problemer for borgerne, der bor i nærområdet, siger Ina Eliasen, der er direktør for Kriminalforsorgen.

- Vi har selvfølgelig langvarige erfaringer med store lukkede fængsler, og folk er generelt glade for at være naboer til fængslerne. Jeg kan ikke lige pege på ting, som man skal bekymre sig om som borger, siger hun.

Fredag eftermiddag blev det offentliggjort, at der skal bygges et nyt, stort og moderne fængsel i Viborg Kommune med plads til 400 indsatte og lige så mange ansatte.

Det er endnu uvist, hvor fængslet præcis skal ligge, men to steder er udpeget til at kunne lægge jord til det 350.000 kvadratmeter store område, fængslet kommer til at fylde. Det ene ligger øst for Møldrup mellem Skivevej og Hobrovej, mens det andet er syd for Firehuse mellem Karup og Frederiks.

Og Kriminalforsorgens direktør kan godt forstå, at naboerne i de områder har en masse spørgsmål om planerne og betydningen af at få sådan et fængsel til egnen.

- Vi vil rigtig gerne i dialog med borgerne, for vi ved, at de har en masse bekymringer, og det er synd, at de går og har det. Vi deltager derfor også i borgermøder for at svare på deres spørgsmål, siger Ina Eliasen.

En af bekymringerne, der kunne opstå, er, om de kriminelle inde bag de seks meter høje mure vil lokke andre kriminelle til at tage ophold uden for murene. Men det er der ingen grund til at tro, siger direktøren:

- Et lukket fængsel tiltrækker typisk ikke andre kriminelle. Al aktiviteten i fængslet foregår bag murene, så jeg ville ikke bekymre mig overhovedet.

- Det er et lille minisamfund bag murene

Sidst Danmark fik et nyt fængsel var i 2017, da Storstrøm Fængsel åbnede på Falster. Men Kriminalforsorgen har rigtig meget brug for flere pladser til indsatte, og den udfordring skal et nyt fængsel være med til at afhjælpe, forklarer Ina Eliasen.

Og hun er begejstret for, at valget er faldet på Viborg Kommune til at huse det.

- Det er en rigtig god dag. Vi er utroligt glade for, at vi har fundet et sted, og vi er glade for, at det er i en kommune, som vi har haft en god indledende dialog med, og hvor borgmesteren selv har rakt ud til os, siger hun.

Den midtjyske kommune er udvalgt på baggrund af en lang række krav, som Kriminalforsorgen har stillet.

- Vi har kigget på mange ting som for eksempel vejnettet, transportmuligheder, rekruttering af medarbejdere og et godt samarbejde med kommunen, og vi kan sætte flueben ved alle her, siger Ina Eliasen.

Ifølge hende har et fængsel en positiv påvirkning på det område, det ligger i.

- Der er mange arbejdspladser i det. Det gælder både, mens det bliver bygget, men selvfølgelig også når det kører. Og det er sikre arbejdspladser, for man flytter ikke lige et fængsel igen, når det først ligger der, siger direktøren.

Kriminalforsorgen er hårdt presset, når det kommer til at ansætte og fastholde fængselsbetjente og transportbetjente, men Ina Eliasen har en tro på, at det bliver muligt at rekruttere de folk, der er behov for til det nye midtjyske fængsel.

Og det er langt fra kun fængselsbetjente og transportbetjente, der er skal ansættes. Direktøren nævner også socialrådgivere, jurister, lærere, læger, sygeplejersker og administrativt personale.

- Det er et lille minisamfund bag murene, siger Ina Eliasen.

Næste skridt i processen er en høringsfase, hvor Viborg Kommune vil samle inputs omkring projektet, inden der på et byrådsmøde 26. juni skal tages en endelig beslutning om, hvor fængslet skal placeres.

Ifølge den nuværende plan skal det være færdigt og klar til brug i 2030.