Den helt rigtige adresse til jul: Pouls fiskefabrik ligger på Rødspættevej
Julebordet byder på fisk, og særligt rødspætten hitter. Det mærker de på en fiskefabrik her i landsdelen.
Det er svært at forestille sig en mere passende adresse for en fiskefabrik end at ligge på Rødspættevej.
Og særligt her til jul passer adressen Rødspættevej 2 vist endnu bedre.
For der er særligt én fisk, som skal være på julebordet. Når man spørger hos Harald Iversen & Søn i Thyborøn, falder svaret prompte:
- Rødspætte! Siger produktionsmedarbejder Jirapinya Thøgersen.
Rødspætten kan ikke undværes
Jirapinya Thøgersen er thailænder og har kun arbejdet på fiskefabrikken i et år. Men hun har altså allerede fanget, hvad der ser ud til at være danskernes yndlingsfisk til jul.
Den mere rutinerede Lars Larsen styrer fabrikkens produktion. Han er helt på linje med Jirapinya Thøgersen
- Det er jo rødspætten. Det er den ting til jul, vi ikke kan undvære, siger han.
Derfor blive den rødplettede fladfisk også lavet til fileter på stribe i Thyborøn op til julefrokosternes højsæson.
På fabrikken forarbejder de frisk fisk med hjælp fra maskiner. Men for rødspættefileten kan der også blive brug for håndkraft.
- Vi har nogle kunder, der helst vil have det håndflået, og det vil de, fordi så beholder fisken den autentiske blå hinde under skindet. Den kan vi ikke beholde på maskinen, siger Lars Larsen.
Den produktionsansvarlige kan ikke svare på, hvorfor den blå hind er så vigtig, for man kan jo ikke se den, så snart fisken er blevet paneret.
Men håndflået eller ej, er den rødspætte altså ganske populær.
Verdensnaturfonden kalder den endda for "Europas økonomisk vigtigste fladfisk."
Og i Thybøren gør de da også deres til at holde juleklassikeren på toppen.
Skulle folk have lyst til sild i stedet, kan fabrikken nu også klare det.
Direktør: Kan stadig filetere en fisk
Direktør Poul Lyng skal nemlig sørge for at købe de helt rigtige fisk til fabrikken.
Han kender efterhånden fabrikkens opgaver ganske godt. Poul Lyng har nemlig arbejdet hos Harald Iversen & Søn i Thyborøn i 46 år.
I 1977 begyndte Poul Lyng som fejedreng, og han er blevet hængende lige siden i forskellige roller.
Med tiden har han altså også arbejdet sig op til at blive direktør og ejer. De roller har han haft i mere end et årti.
Men han bilder sig ind, at han ikke helt har glemt, hvordan man skal håndtere en fisk.
- Jeg kan godt filetere en fisk endnu. Det tror jeg da! siger direktøren.
Så hvem ved? Måske direktøren også skal til at gå til hånde, så du får din fiskefilet til jul.