18-årige Rahima lærte dansk på rekordtid – bruger sin stemme til at ændre holdninger
Dette er et portræt i TV MIDTVESTs portrætserie ENESTÅENDE, hvor vi sætter fokus på ti midt- og vestjyske personligheder.
Rahima Abdullah er ikke som andre 18-årige piger i Danmark. Hun kom til Danmark fra Syrien for fire år siden og har lært det danske sprog på rekordtid med én ting for øje: At debattere.
Rahima Abdallah vil ikke debattere for at sætte fokus på hende selv. Hun vil bruge sin stemme til at fortælle andre, at der også findes gode historier om flygtninge, der ikke bare kommer til Danmark for at snylte på systemet eller være kriminelle.
- Jeg havde et godt liv ligesom alle andre. En god barndom, tryghed, kærlighed. Mine forældre arbejdede hver dag for at kunne give os et godt liv. Jeg gik i skole og havde en drøm, som jeg gerne ville opnå, fortæller Rahima Abdullah.
Men i 2011, da krigen udbrød i Syrien, gik det galt.
- Jeg mistede den tryghed, der var der. Jeg havde ikke en god barndom, og det er også årsagen til, at jeg kæmper for, at alle skal have det godt. Alle børn skal have en god barndom.
Derfor lærte hun det danske sprog hurtigt, så hun kunne fortælle folk om sin historie. At hun ikke bare er en flygtning, der vil snylte på det danske system. Men at hun er et menneske, der er blevet udsat for nogle ting, hun aldrig selv har valgt.
Opmærksomhedens bagside
Hun blander sig meget i de debatter, der omhandler emner, hun kan relatere til.
Men som så mange andre, der står frem i medierne, har hun også mødt modstand.
Den modstand er kommet i form af hadebeskeder på sociale medier og på mail.
- I starten var det virkelig svært for mig, at når jeg åbner min mail eller åbner min messenger at læse de beskeder, jeg har fået fra folk, der skriver alt muligt om mig. At jeg skal hjem. At jeg ikke skal ytre mig. At jeg ikke har ytringsfrihed, fordi jeg ikke er dansker. Men med tiden blev jeg vant til det, siger den 18årige gymnasieelev.
Den negative episode, der har påvirket Rahima Abdullah mest, var en dag, hun kom hjem. Her så hun, at der var nogen, der havde lavet et Nazi-tegn på hendes families postkasse.
Opmærksomhedens forside
Heldigvis for Rahima Abdallah fylder de positive oplevelser også meget.
- Jeg skrev en tekst på dansk, dengang vores by blev bombet i Syrien. Fordi jeg havde noget på hjertet, og jeg har det altid på den måde jeg bruger ord til at komme ud med det, jeg har på hjerte. Jeg skrev en artikel, og så sendte jeg det til flere aviser. Og så fik jeg besked fra JP, om at de gerne ville bringe mit debatindlæg, fortæller debattøren og fortsætter:
- Jeg kan huske den dag, at mit billede kom på forsiden af Politikens avis under valgkampen. Den dag var jeg virkelig, virkelig glad. Det er noget virkelig stort for mig, at mit billede ligger på forsiden af en stor avis i Danmark.
Siden den dag har Rahima Abdallah følt, at hun var i stand til at skabe positiv forandring.
Det har hun mærket, når folk har rakt ud efter hende.
- Jeg fik beskeder fra folk, der sagde, at på grund af mig har de ændret deres syn på flygtninge, og det betyder rigtig meget for mig. Og det er også derfor, jeg fortsætter, fordi jeg er sikker på, at hver dag, hver gang jeg skriver en artikel, hver gang jeg fortæller min historie, så er der nogle, der får et nyt vinkel eller de ændrer deres synspunkter om flygtninge - og det er jeg virkelig stolt over. Og det er også derfor, at jeg vælger at fortsætte, selvom det også har konsekvenser og er vanskeligt for mig.
Vil være et håb
Hun har allerede nu opnået meget i sin mission på at sørge for, at alle børn får en god barndom.
Men her stopper det ikke for Rahima Abdallah.
Hun vil – også i fremtiden – være med til at gøre en forskel.
- Jeg drømmer om at være et håb for rigtig mange mennesker. At en eller anden dag vil der være mange mennesker, som stoler på mig og ser mig som deres håb og lys. Og at jeg vil kunne skabe en forandring. Ændre folks holdninger, siger den 18årige.