Barer og værtshuse kan nu holde åbent til klokken 2:00 – imens stiger smitten blandt de unge
Åbningstiderne for barer og værtshuse er udvidet til klokken 2:00. Det øger risikoen for at blandt andet festglade unge kan blive smittet, og det skal man tage seriøst, siger en ekspert.
Det er nu muligt at gå i byen til klokken 2:00 om natten igen. Fra torsdag fik barer og værtshuse endnu engang udvidet deres åbningstid med to timer, og det sker samtidig med, at coronasmitten stiger blandt unge mennesker mellem 20 og 29 år.
Det er dog ikke noget, der bekymrer 24-årige Mattis Molge fra Herning, der torsdag aften var en tur på Fox & Hounds i byen. Så længe de gældende restriktioner bliver overholdt på beværtningerne, er han ikke urolig.
- Man er efterhånden ved at være vant til, at man skal spritte af og holde afstand. Det kan godt være, man ikke skal bruge mundbind mere, men der er stadig coronapas, og folk er også ved at blive vaccineret. Så jeg tænker, at det dækker fint, siger han til TV MIDTVEST.
Med den forlængede åbningstid følger en øget risiko for blandt festglade unge, og den skal man tage seriøst, fortæller Eskild Petersen, de er professor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet.
- Problemet er, at 5 til 10 procent – også af unge mennesker – får det, der hedder langvarig Covid, hvor folk har symptomer i tre til seks måneder, efter de har haft en smitte, siger han.
Bag baren på Fox & Hounds i Herning er bestyrer Christian Bang ikke bange for, at stedet bliver en smittespreder, fordi gæsterne nu må blive to timer længere.
- Der er stadig sprit over det hele. Der er sprit ved alle toiletter, ved selskabslokaler og rundt omkring i baren. Og samtidig holder vi øje med, at de ikke må danse endnu. Det går vi meget op i.
- De længere åbningstider betyder også, at folk kommer senere i byen. Det kunne vi også mærke, da lukketidspunktet rykkede fra 22:00 til 24:00, siger han.
Den forlængede åbningstid er en del af den genåbningsaftale, som et stort flertal i Folketinget blev enige om i juni.