Børn besøger plejehjem via særlig robot: - Vi bliver nødt til at tænke nyt
En robot er blevet løsningen på, hvordan børn og ældre i Herning har kunnet ses på trods af besøgsforbud på plejehjemmene.
På gangene på Rosenlund Centret i Snejbjerg er der en lidt anderledes gæst for tiden. En robot kører nemlig rundt mellem beboerne – konstant på jagt efter en at snakke med.
Robotten styres af testpiloter fra HeartWork, der er et projekt, som skaber relationer mellem børn og ældre i Herning Kommune. En af testpiloterne er 10-årige Victoria Hauge Nielsen.
- Det er meget sjovt at være med til, fordi man gør de gamle glade.
Ved hjælp af robotten besøger hun beboerne på Rosenlund og får en god snak.
- Hvis de er ensomme, også nu her hvor de ikke kan få besøg, så kan vi jo komme og besøge dem med robotten, siger Victoria Hauge Nielsen.
Corona gav nye tanker
Bag projektet står lærer Belinda Hornshøj. Siden 2017 har hun drevet HeartWork og sammen med sine elever har hun besøgt kommunens plejehjem til glæde for de ældre og eleverne.
Men da coronavirussen ramte, var fysiske besøg på plejehjemmene ikke længere en mulighed, og børnene og de ældre blev adskilt.
- Man kunne jo vælge at lægge sig ned og dreje rundt på gulvet og græde og sige, at nu har jeg ikke skolebørnene længere, dem må jeg ikke være sammen med. Og de ældre må jeg heller ikke komme ind til. Så bliver vi nødt til at tænke nyt, fortæller Belinda Hornshøj.
Belinda Hornshøj inviterede derfor nogle af sine tidligere elever til at komme og hjælpe sig. Det ville børnene rigtig gerne, og nu sidder de bag computeren og styrer robotten rundt på plejehjemmet.
- De ældre tror vi er der
Robotten har HeartWork lånt, og projektet kører i en testperiode på to måneder. Men drømmen er at kunne bruge den i fremtiden. Ikke som en erstatning af fysiske besøg - men som et supplement.
- Den kommer aldrig til at erstatte, men det kan supplere og understøtte, siger Belinda Hornshøj.
Og selv om man skulle tro, at det ville være skræmmende, især for demente mennesker, at få besøg af en robot, så har det ikke været tilfældet.
- Vi har jo oplevet, at nogle af de ældre faktisk tror vi er der sammen med dem. Og også at børnene faktisk snakker som om de sidder ved siden af den ældre. Så jeg må indrømme, at jeg har måttet sluge nogle kameler og sige, at det der teknik det kan altså noget, siger Belinda Hornshøj.
Som en ekstra tilføjelse til projektet er pårørende også begyndt at bruge robotten til besøg.