Frustreret far samler underskrifter: Datteren tvinges på gymnasium i en anden kommune

Michael Wieses datter skal fra Aulum til Struer for at gå på gymnasiet, fordi der ikke er flere pladser i Herning. Uretfærdigt, mener hendes far, som nu har startet underskriftindsamling for at få afgørelsen omstødt.

Michael Wiese
Foto: Privatfoto

- Jeg var vitterligt chokeret. 

I fredags fik Michael Wieses datter en besked i e-boks. I stedet for at tage toget fra Aulum til Herning for at gå på gymnasiet, skal hun den anden vej mod Struer. 

- Det er absurd, at vi skal straffes, bare fordi vi ikke bor inde i Herning, siger hendes far, Michael Wiese. 

Da han efterfølgende så et indslag i TV MIDTVEST om unge, der ikke fik plads på Herning Gymnasium, måtte han gøre noget.

- Jeg vil vise, at vi er rigtig mange, der er utilfredse. Vi er nogle, som bliver meget berørt af den her beslutning. 

Underskrifter til Anders Kühnau

Indtil videre har 722 givet sin støtte, og skrevet under på Michael Wieses underskriftindsamling. 

Og Michael Wiese fortsætter med at samle ind, indtil 16. maj, når de kommende gymnasieelevers klagemulighed udløber. 

Det er fordelingsudvalgene i Region Midtjylland, der afgør, hvordan ansøgerne skal fordeles på gymnasierne i regionen. Det er første gang, at Herning Gymnasium får afslag på ønsket om at oprette en ekstra klasse. Derfor er det til regionsrådsformanden indsamlingen skal til, fortæller Michael Wiese.

- Jeg vil personligt aflevere underskrifterne til Anders Kühnau, og indtil da gælder det bare om at lave noget larm, og få flere til at skrive under.

Havde ikke angivet 2. prioritet

Da datteren Mathilde fik et afslag på sin ansøgning om en plads på Herning Gymnasium, kom det bag på hele familien. 

- Vi fik at vide af Herning Gymnasium til et intromøde i februar, at så længe karaktererne bare var i orden, så var de unge sikret deres første prioritet. 

Derfor havde datteren ikke angivet en 2. prioritet i sin ansøgning, selvom hun ved, at hun hellere vil til Holstebro end Struer. 

- Det er ét minut hurtigere, at tage toget til Struer fra Aulum, end til Holstebro - og derfor er det her, hun er sendt hen. Men ingen har kigget på, om der kunne være andre grunde til at vælge Holstebro, argumenterer Michael Wiese. 

Hans datter kan ikke få den studieretning, hun gerne vil i Struer, fordi gymnasiet ikke tilbyder ligeså mange studieretninger som i Herning og Holstebro. 

- Den der "passer-beregning", som de unge bliver placeret efter, den duer ikke i virkeligheden. 

- Min datter har intet socialt netværk i Struer, som hun har i Herning. Og alle ved jo, at man skal trives socialt for at klare sig godt fagligt også. Derfor er jeg meget bekymret. Og det vil jeg kæmpe for at fortælle politikerne, siger Michael Wiese.   

2:47
I lørdags bragte TV MIDTVEST dette indslag om sagen: 68 unge har fået den nedslående besked, at de ikke kan komme ind på Herning Gymnasium. I stedet for har flere fået en plads på et gymnasie i en helt anden kommune.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Lignende sag i Skanderborg

Med underskrifterne i hånden håber Michael Wiese at få omstødt den beslutning, som fordelingsudvalg VEST har taget om ikke at oprette en ekstra klasse på Herning Gymnasium. 

- Jeg håber, som minimum, at Mathilde kan få lov at starte i Holstebro efter sommer i stedet for i Struer, siger Michael Wiese. 

Og håbet kommer ikke ud af det blå. 

- Det er før lykkedes at omstøde en lignende beslutning i Skanderborg Kommune og oprette en ekstra klasse, så kommunens unge ikke skulle tage til Aarhus og gå på gymnasiet, fortæller Michael Wiese. 

- Men jeg er også realist. Jeg er ked af at sige det, men jeg tror ikke helt på det. Jeg ved ikke om det rigtig batter noget, men hvis jeg intet gør, så sker der i hvert fald ingenting.