Hadets kamp? Krokodille og ulv satte ekstra ild til heftigt had

En infight imellem en ulv og en krokodille tændte for mange år siden op for et hadsk forhold imellem Viborg FF og FC Midtjylland.

Design uden navn - 2024-09-27T173047.767
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Viborgs fans hader FC Midtjylland. Og rigtig mange FCM-fans hader Viborg FF.

Så der er med andre ord had i luften, når de to klubber står over for hinanden i søndagens derby i Herning. Nogen kalder det for det pt næststørste derby i dansk fodbold efter københavner-derbyet, FCK mod Brøndby.

Fredag aften i sidste uge var jeg på stadion i Viborg. Et kvarter før tid i kampen mod FC Nordsjælland var fansenes tanker allerede fremme ved næste søndags derby, da de stemte i med sangen ”Vi hader Ikast, vi hader Herning, vi hader FC Vestjylland.” 

Og søndag var jeg i Randers for at se FC Midtjylland i kamp. Her var FCM-fansene efter slutfløjt også klar til derbyet imod Viborg, for da spillerne gik ned for at takke de medrejsende fans, blev de mødt af en flok fans, der for fulde lunger sang ”Vi hader Viborg.”

Men er det så hadets kamp? Eller er det prædikat lige at stramme den i virkeligheden?

FC Vestjylland

I Viborg er der mange, der ikke kan tage navnet FC Midtjylland i munden. Derfor kalder VFF-fansene konsekvent FC Midtjylland for FC Vestjylland, mens nogen også bare betegner rivalerne som ”de unævnelige.” 

Den betegnelse har Viborg FF’s næstformand selv anvendt i dokumentaren ”For enhver F*cking Pris.”

I Viborg mener mange nemlig, at Viborg er det rigtige Midtjylland, og at Herning Fremad og Ikast fS derfor tog et navn, som slet ikke tilhører dem, da de smeltede sammen i 1999.

Nu skal man ikke tro på alt, hvad man googler sig til. Men på Wikipedia bliver Midtjylland defineret som et ikke nærmere afgrænset område i det indre Jylland, omkring og vest for den jyske højderyg. 

Det varierer, hvad man regner med til Midtjylland, men som regel omfatter det Herning, Ikast, Brande, Bjerringbro, Viborg, Skive og oftest Silkeborg i øst. Dog er begrebet Midtjylland blevet brugt i og omkring Viborg, for at viborgenserne kunne differentiere sig fra befolkningen mod øst og vest. 

Størstedelen af det, som i dag kaldes Midtjylland, er egentlig det traditionelle vestjyske kultur- og dialektområde, hvor indbyggerne er vestjyder, således Herning, Ikast, Skive og Brande.

Og så er der det med 1999. Mange viborgensere anser FC Midtjylland for at være en plastikklub og historieløs. I hvert fald sammenlignet med traditionsklubben Viborg Fodsports Forening, der daterer sig tilbage til 1. april 1896. Derudover er klubben fra Herning-Ikast-området også en torn i øjet på mange i Viborg, fordi det på bare 25 år er lykkedes dem at vinde flere titler, heriblandt fire mesterskaber.

Krokodille blev voldtaget

Der er også en anden ting, der har kastet brænde på bålet imellem de to fangrupperinger. Måske var det også netop denne episode, der for alvor fik tændt op under rivaliseringen.

Den 11. august 2002 spillede de to hold 1-1 i Viborg. Men den kamp huskes mest for, at FCM-maskotten Lupus, der var inviteret med på udebane, overfaldt Viborgs krokodille-maskot og rev hovedet af den. Indeni var bare en 12-13-årig dreng, der totalt blev overrumplet og overmatchet af den fuldvoksne ulvemaskot.

Nogle måneder senere, den 1. december, var der dømt forsoning mellem ulven og krokodillen på Ikast Stadion i en kamp, som FCM vandt 3-1. 

Lupus er i gang med at spise krokodillen efter kampen i 2002.
Lupus er i gang med at spise krokodillen efter kampen i 2002.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Men Viborgs krokodille turde ikke komme på banen med tanke på den voldsomme behandling nogle måneder tidligere i Viborg. 

Det holdt dog ikke Lupus fra at komme i klammeri med en krokodille. Lupus havde nemlig selv medbragt en oppustelig badedyrskrokodille, som FCM-maskotten kastede sig over og for at sige det lige ud nærmest voldtog inde på banen før kampstart. Det satte i den grad sindene i kog hos de grønne fans.

1:24
Maskotten Lupus endte i mere ballade, som i sidste ende fik manden i kostumet fyret. Se her, hvordan det gik til.
Foto: TV MIDTVEST

Wilbek og Krarup fik nok

Siden har der været mange forskellige bataljer imellem de to fanskarer. I 2017 blev det for meget for Hernings daværende borgmester, Lars Krarup, og Viborgs borgmesterkandidat Ulrik Wilbek. De to Venstremænd ville sætte en stopper for den hadske retorik og de voldelige episoder. I stedet kom de med en opfordring til at sætte fokus på spillet på banen.

Men den bøn blev ikke lettere af, at den daværende FC Midtjylland-spiller Mikkel Duelund stillede sig frem på tv og sagde følgende:

”Så snart jeg går ind på banen og mærker stemningen og fansene, jamen så hader jeg bare Viborg. Det kan ikke være anderledes.”

Den retorik brød Wilbek og Krarup sig ikke om.

- Jeg synes ikke, at vi skal gå rundt og hade hinanden, lød det fra Wilbek dengang.

2:37
Se og hør, hvordan det lød, da Wilbek og Krarup kastede sig ind i kampen for en mere fredelig retorik.

Kanonslag mod Lössl

Sidste år opstod der skandaløse scener, da de to rivaler dystede om en plads i Europa. I playoff-kampen om den eftertragtede europæiske billet kastede en 39-årig VFF-fan to kanonslag ind på banen tæt på FCM-keeper Jonas Lössl. Kampen blev afbrudt og først genoptaget adskillige minutter senere efter, at de to hold havde været i omklædningsrummet.

FC Midtjyllands målmand Jonas Lössl måtte have behandling på banen, efter der var kastet et kanonslag på banen under kampen mod Viborg FF.
FC Midtjyllands målmand Jonas Lössl måtte have behandling på banen, efter der var kastet et kanonslag på banen under kampen mod Viborg FF.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I februar i år fik den 39-årige Viborg-fan sin straf. Ved retten i Viborg blev han idømt 60 dages betinget fængsel.

Søndag er det tid til at skrive et nyt kapitel i det midtjyske derby. Det sker, når FC Midtjylland hjemme på MCH Arena tager imod Viborg FF. Og så kan man være helt sikker på, at bynavnene Viborg, Ikast og Herning bliver lagt for had i et par timer.

Du kan se kampen på TV 2 Sport X eller TV 2 Play med optakt allerede fra kl. 13.00.