Nu bliver der sat hårdt ind overfor elevers opførsel: Her har de allerede samfundstjeneste

Børne- og undervisningsministeren har fremlagt nye bud på sanktioner overfor elever, der overtræder regler i folkeskolen. Men det kommer ikke til at få indflydelse i Tjørring.

0:40

Overholder eleverne ikke skolens regler, så får de tildelt samfundstjeneste.

Det er tankegangen på Lundgaardskolen i Tjørring ved Herning.

- Eleverne bliver præsenteret for skolens regler, når de begynder på skolen, og de hænger rundt i klasselokalerne. Så de kender reglerne meget godt, forklarer Ketty Nørgaard Høj, som er skoleleder på Lundgårdskolen.

Samfundstjeneste på skolen i Tjørring indebærer for eksempel, at man kan blive sat til at samle skrald op udenfor, vaske streger af skolens vægge, feje og andre praktiske opgaver.

Og det sker hvis man overtræder skolens reglement.

- Hvis man for eksempel forlader skolens område i skoletiden, så er der en konsekvens, fortæller hun.

Ketty Nørgaard Høj har været skoleleder på Lundgårdskolen i Tjørring i 15 år.
Ketty Nørgaard Høj har været skoleleder på Lundgårdskolen i Tjørring i 15 år.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Hvert skoleår må mellem fem til ti elever tage en kost eller klud i hånden og "aftjene" sin samfundstjeneste. Det er en ordning, der møder opbakning.

- Jeg synes, det er fair nok. Det er ikke en afstraffelse, og det er fint, at de lærer, at der er konsekvenser, fortæller Carsten Kyndesen, der er far til et barn i 0. klasse.

Og så skolens elevrådsformand bakker op om metoden.

- Det er meget i orden, at man får samfundstjeneste, hvis man ikke overholder reglerne flere gange, fortæller Martin Rahbek Andersen, der går i 8. klasse.

Martin Rahbek Andersen går i 8. klasse, og er formand for elevrådet på Lundgårdskolen.
Martin Rahbek Andersen går i 8. klasse, og er formand for elevrådet på Lundgårdskolen.
Foto: Kathrine Sejersbøl Tobiasen, TV MIDTVEST

Nye justeringer

Fredag fremlagde Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) otte nye justeringer i folkeskolens bekendtgørelse. Tanken er, at lærer og pædagoger skal have bedre mulighed for at sikre ro og orden i folkeskolen end tidligere.

Ændringerne vil blandt andet betyde, at der indføres skoletjeneste, hvor elever skal hjælpe med oprydning, at det bliver lettere at udelukke elever fra undervisning, og at skolen skal kunne give forældre konkrete opgaver og stille krav til barnets opførsel.

Men i Tjørring kommer hverken elever eller forældre ikke til at mærke nogle store ændringer, forsikre Ketty Nørgaard Høj.

- Jeg ser den nye bekendtgørelse som gammel vin på ny flaske. Der er få ændringer, men rigtig mange af tingene stod i den gamle bekendtgørelse, forklarer hun, og den har vi kørt efter i mange år.

Er det ikke en smule gammeldags, at indføre straf til elever, hvis de overtræder skolens regler?

- Jo, det er at gå lidt tilbage i tiden. Der er ingen i folkeskolen, der kan være tilhænger af straf. Men vi bliver nødt til at passe på fællesskaberne, og vi skal passe på de andre børn, når noget går skævt, og så bliver der nødt til at være en konsekvens, siger skoleleder Ketty Nørgaard Høj.

Lundgårdskolen har brugt samfundstjeneste i 15 år.